Лондон ще дава до £6 000 за смяна на замърсяваща кола с електрическа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
869

Мярката ще залегне в план на Джонсън за възстановяване на икономиката, твърди британският „The Telegraph“

Снимка: Pixabay
Пазарът на автомобили в Обединеното кралство пое много тежък удар заради COVID-19, както и в голяма част от Европа, но премиерът Борис Джонсън явно разчита на електрическите превозни средства, за да го върне в изпреварващата лента.

Правителството подготвя план за бонуси с до 6000 лири стерлинги за шофьорите, които изберат да заменят автомобила си на замърсяващо гориво с електрически, пише британският в. „The Telegraph“, цитиран от Reuters.

Предвижда се премиерът Джонсън да обяви тази мярка на 6 юли като част от по-широк план за подпомагане възстановяването на британската икономика след отхлаbвнане на противоепидемичните мерки.

Теоретично подобен ход би дал тласък на британската икономика и би бил особено полезен за Jaguar, Mini и други марки, които произвеждат поне някои от своите електрически модели в страната. Обединеното кралство иска да забрани продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г. и това може да е предизвикателство, ако до тогава няма процъфтяващ пазар на електрически коли.

Бонусът за смяна на колата на дизел и бензин с електрическа може да ускори развитието на този пазар, особено сред купувачите, които осъзнават разходите.

При прилагането на такъв план обаче има и предизвикателства. Макар и инфраструктурата за зареждане да нараства, не е ясно дали има достатъчно станции (или достатъчно подготвена електрическа мрежа), за да се справи страната с ръст в търсенето.

Припомняме, че преди дни и Германия обяви програма с бонуси при замяна на стари автомобили с по-екологични алтернативни като част от цялостния си план за възстановяване на икономиката след кризата с коронавируса. Франция, Италия и Гърция също обявиха планове за финансови стимули за закупуването на нови електрически автомобили.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!