Кои европейски държави отварят границите си преди летния сезон

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
561

Вижте къде и какви правила са валидни към момента

Пътници се качват на феребот на пристанище Пирея
Снимка: БТА
Европейските държави започват да премахват ограниченията заради пандемията от COVID-19 и много хора от целия континент започнаха да мислят за почивка това лято. Но къде можете да получите достъп и какво все още е невъзможно?

Картината е смесена, като пътуването през Шенгенското пространство е ограничено. Почти всяка държава има свои собствени правила и свой график за повторно отваряне за туристите, различен както от нейните съседи от ЕС, така и от други страни, пише Euronews.
Ако възнамерявате да пътувате в ЕС за почивка, струва си да знаете, че външните граници на блока трябва да бъдат затворени до 15 юни. Но това важи само ако сте гражданин на Съюза, който не идва от държава извън него.

Ето каква е граничната ситуация в Европа това лято към момента:

Австрия

Австрия затвори сухопътните си граници с Германия, Италия, Швейцария, Лихтенщайн, Словакия и Чехия.

Виена планира напълно да отвори границата си с Германия на 15 юни. Канцлерът Себастиан Курц заяви, че е оптимистично настроен подобни решения да бъдат постигнати с други съседни страни през следващата седмица (25-31 май).

Всеки, който все пак пристигне в Австрия, например по въздух, трябва да представи медицинско свидетелство, доказващо отрицателен COVID-19 тест. Сертификатът не може да е на повече от четири дни.

Влизането по въздух е забранено за граждани, идващи от страни извън Шенгенското пространство.

Белгия

Границите на Белгия са затворени и страната забрани несъществените пътувания в чужбина.

България

България ще отвори граници със Сърбия и Гърция от 1 юни.

Хърватия

Хърватия затвори границите си рано. Тя позволи на гражданите на ЕС да влизат, ако имат имот, лодка или служебна причина за влизане от 16 май.

На посетителите от други страни все още се нарежда да направят задължителна 14-дневна самоизолация след пристигането си, въпреки че по-нататъшното облекчаване на ограниченията, което влиза в сила на 29 май, ще позволи отворянето на границите на страната за граждани на Австрия, Чехия, Унгария и Словакия.

Кипър

Кипър очерта плановете за поетапно възобновяване на търговските полети през следващия месец от избран брой държави с нисък процент на зараза от COVID-19, за да започне своя жизненоважен туристически сезон.

Министърът на транспорта Янис Карусос заяви, че полетите ще започнат на две фази – 9 и 20 юни – от две групи държави, избрани от консултативен орган от медицински експерти.
Първата група се състои от Гърция, Малта, България, Норвегия, Австрия, Финландия, Словения, Унгария, Израел, Дания, Германия, Словакия и Литва. Втората група е съставена от Швейцария, Полша, Румъния, Хърватия, Естония и Чехия. Списъкът изключва двата основни туристически пазара на страната – бившият колониален владетел Великобритания и Русия.

Карусос каза, че от 9 юни пътниците, пристигащи от страни от всяка от двете групи, трябва да имат три дни преди заминаването здравен сертификат, потвърждаващ, че са без вируси.

От 20 юни пътниците от първата група държави няма да се нуждаят от здравни сертификати, но тези от втората група ще трябва да имат.

Чехия

От 26 май се отварят границите с Германия и Австрия. От 27 май страната отвори границата си със Словакия и Унгария, но с ограничения.

Жители на държави членки на ЕС могат да влизат за икономически дейности, да посещават роднини или да учат в университет. Всеки ще трябва да покаже отрицателен тест за COVID-19 при влизане.

Дания

Границите са затворени за чуждестранни пътници. Понастоящем могат да влизат само граждани или жители на Дания, Гренландия и Фарьорски острови или такива с „достойна цел“.

От 25 май хората с постоянно пребиваване в една от петте скандинавски страни (Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция) или Германия могат да влязат отново, ако са в отношения с някой в ​​Дания, имат баби и дядовци там или ако имат командировка.
Най-късно до 29 май датското правителство ще извърши повторна оценка на временния граничен контрол.

Финландия

Сухопътните граници на Финландия са затворени поне до 14 юни. Те все пак бяха отворени отново за работници от Шенгенското пространство в средата на май.

Франция

Границите остават затворени поне до 15 юни, с изключение на граждани на ЕС, Андора, Великобритания, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Швейцария, Сан Марино и Ватикана, които имат местожителство във Франция или трябва да преминат през Франция, за да стигнат до своето местоживеене. Сезонните работници и гражданите на ЕС, работещи за компания, която оперира във Франция, също са освободени.

Всеки, който пътува от държави извън ЕС, няма да бъде допускан.

Германия

Очаква се пътниците да имат валидна причина за влизане в Германия. Ограниченията по границите обаче са отпуснати.

Проверките на границата с Австрия, Швейцария, Франция и Дания и за пътници, пристигащи по въздух от Италия и Испания, остават в сила до 15 юни.

Гражданите на ЕС и гражданите на Обединеното кралство, Лихтенщайн, Швейцария, Норвегия и Исландия, както и членовете на семействата на тези граждани, имат право да се върнат в родината си или по местоживеенето си в Германия или да стигнат до страната си, пътувайки през Германия, ако е необходимо.

Гърция

Границите ще бъдат отворени отново на 15 юни, но само за граждани, идващи от Германия, Израел, Кипър, Балканите и балтийските страни.

Туристите ще могат да влязат в Гърция, без да имат тест COVID-19 или да останат в карантина, когато международните полети се рестартират на 1 юли, но здравните служители ще проведат тестове на място, когато се налага.

Унгария

Границите са отворени с Румъния и от сряда със Словакия и Чехия, макар и с ограничения.

Исландия

Исландия се отваря на 15 юни.

Туристите ще бъдат тествани при пристигане. След няколко часа те ще получат резултата на телефона си, след като изтеглят приложение за проследяване.

Властите тепърва ще изчистват процедурите за тези, които тестват положително.

Ирландия

Понастоящем ирландските здравни власти изискват всеки, който идва в страната, с изключение на Северна Ирландия, да се самоизолира за 14 дни след пристигането си, включително и ирландските жители.

Пристигащите трябва да попълнят формуляр за локализация на пътници, въпреки че са налице изключения за доставчици на основни услуги по веригата на доставки, като превозвачи, пилоти и морски персонал.

Италия

Италия планира да отвори отново своите граници на 3 юни за гражданите на ЕС, Великобритания, Шенген, Андора и Монако, след националното блокиране, което влезе в сила на 9 март.

Някои региони предприемат предпазни мерки, за да гарантират, че внезапното повторно отваряне не създава нови групи зарази. Губернаторът на Сардиния предположи, че може да изисква посетителите на острова да удостоверят, че са тествали отрицателно за вируса в рамките на последната седмица, или да се подложат на тест при пристигането си.

Регионалното правителство на Тоскана казва на своя уебсайт, че всеки посетител от чужбина или друг италиански регион трябва да премине под карантина за 14 дни. Не е известно дали Тоскана ще преразгледа това правило до 3 юни.

Литва, Естония и Латвия

Балтийското трио отвори границите си за граждани от трите страни на 15 май. Само гражданите и постоянните жители на Естония, Латвия и Литва могат да пътуват между трите държави.

Но техните външни граници остават затворени.

Естония казва, че няма да бъде отворена поне до 15 юни.

Към момента е решено извънредното положение на Латвия да приключи на 9 юни.

Литва също така позволява влизане на граждани на Полша за бизнес и за обучение. Понастоящем карантината продължава до 31 май.

Нидерландия

Границите са отворени за пътуващите в рамките на Шенгенското пространство. Въпреки това правителството настоятелно препоръчва да не се правят несъществени пътувания.

Норвегия

Норвегия е затворила границите си. Чуждестранните пътници ще бъдат връщани на границата. Тези, които живеят или работят в Норвегия, могат да влязат, а летищата са отворени.

Министерството на външните работи на страната съветва всички международни пътувания, които не са строго необходими, да не се предприемат поне до 20 август.

До 15 юни правителството обмисля изключения за скандинавските страни. До 20 юли ще бъдат разгледани изключения за някои европейски държави наблизо.

Норвегия има 10-дневна карантина за тези, които се връщат от международни пътувания.

Полша

Полша затвори границите си с няколко държави, включително Чехия, Словакия и Германия.

Португалия

Преминаването на работници и стоки е разрешено през сухопътната граница на Португалия с Испания, но тя е затворена за туристи поне до 15 юни.

Граничен контрол се прилага от 16 март. Понастоящем няма изискване пристигащите да влизат в карантина, освен на Азорските острови.

Едуардо Кабрита, министърът на вътрешната администрация на Португалия, заяви, че не е взето решение кога да бъдат премахнати ограниченията.

Румъния

Румъния отвори границата си с Унгария.

Словения

Словения отвори граници за гражданите на ЕС на 15 май. Премиерът Янез Янша се похвали, че страната има “най-добрата клинична ситуация в Европа”.

Словакия

Границата на Словакия ще бъде отворена за Унгария и Чешката република от сряда (27 май), но с някои ограничения.

Няма да се изисква карантина, ако престоят е по-малък от 48 часа.

Испания

Границите ще отворят отново за туристите от 1 юли. Понастоящем само испански граждани, жители на Испания (които трябва да докажат обичайното си пребиваване), трансгранични работници, здравни работници или специалисти по грижи за възрастни хора и хора, които могат да докажат непреодолима сила или ситуация на нужда, имат разрешение за влизане през испански пристанища и летища. Изключенията включват също дипломатически персонал и всичко свързано с превоза на стоки, за да се избегне недостиг.

Нито една от разпоредбите не е приложима за Андора или Гибралтар.

В момента хората, които влизат на националната територия от чужбина, трябва да останат в карантина 14 дни след пристигането си, но това ще приключи на 1 юли според официалните лица.

Швеция

Швеция въведе гранични ограничения, но те се прилагат само за несъществени пътувания от страни извън ЕС/ЕИП, с изключение на Обединеното кралство и Швейцария. Това ограничение влезе в сила на 19 март и беше удължено до 15 юни.

Швейцария

Швейцария, която въведе граничен контрол на 13 март, ще отвори отново границите си с Германия, Австрия и Франция на 15 юни, ако ситуацията позволява.

Всички ограничения за пътуване на границата с Италия ще останат в сила до по-нататъшно уведомление.

На всички чуждестранни граждани, които желаят да влязат в Швейцария и нямат валидно разрешение за пребиваване или работа, ще им бъде отказано влизане.

Понастоящем въздушните пътници от чужбина могат да влязат в страната само през летищата в Цюрих, Женева и Базел.

Швейцарските власти не са наложили никакви карантинни мерки на лицата, влизащи в страната. Трябва обаче да спазвате правилата за хигиена и социално разстояние.

Великобритания

В момента границите са отворени. От 8 юни посетителите от чужбина ще бъдат задължени да остават в карантина в продължение на 14 дни. Освободените от тези мерки включват хора, пътуващи от Ирландия или остров Ман.

Както и в други страни, определени професии са изключени от тези правила, като например здравните работници, пътуващи за предоставяне на здравни грижи в страната. След пристигането си тези, които са длъжни да се самоизолират, трябва да предоставят своите данни за пътуване и данни за контакт.

Правителството казва, че тези мерки ще се преразглеждат на всеки три седмици.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!