Как коронавирусът ще промени магазините и моловете?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
164

Пандемията ускорява трансформацията на търговските площи, пише Fitch Ratings

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Коронавирусната пандемия ускорява процеса по реорганизиране на сектора на търговските площи и връзките му с физическото и онлайн пазаруване, пише рейтинговата агенция Fitch Ratings.

Този процес, който започна много преди днешната здравна криза, поражда допълнителни разходи и инвестиции както при търговците на дребно, така и при собствениците на имотите им, но може да се окаже необходим, за да могат участниците и в двата сектора да останат на добри позиции в дългосрочен план, пише агенцията.

Ролята на физическите магазини за продажби на дребно се променя – от помещения за излагане на наличните продукти до насърчаване на уникални преживявания на клиентите, които създават лоялност от страна на потребителите и знания за продукта, генерирайки последващ бизнес.

Физическите магазини поддържат също канали за информация за продуктите в интернет като услуги за поръчка онлайн и получаването й на място в избран от клиента обект. Тяхното значение нараства след началото на кризата и поражда допълнителен трафик.
Компании като Nike и Adids илюстрират промяната на търговията на дребно, тъй като целят да увеличат продажбите си „директно на клиента“ както онлайн, така и чрез собствени и оперирани магазини, за да контролират по-добре взаимодействията между потребителите. Тези компании гарантират, че магазините са последователни относно качеството и цените на продуктите им, комуникират директно с клиентите и регистрират електронно размерите и предпочитанията на потребителите.
Не всички вериги за търговия на дребно се съобразяват с подобни изисквания. Например, JD Sports отговаря на тези критерии, докато магазините на Sports Direct и Intersport с брандовете им за евтини продукти не се придържат към тях в такава степен.

Тенденциите за трансформация варират в спектъра на търговските площи. Висококачествените продукти изискват по-голямо внимание към услугите (включително онлайн възможностите), продуктите, предназначени за масовия пазар, се продават предимно по онлайн канали, а продукти, продавани в магазини от по-долния диапазон на спектъра като Primark и TK Maxx обикновено привличат посетители без подобни екстри.

Собствениците на обекти за търговия на дребно трябва да участват в тази трансформация и да се превърнат от пасивни събирачи на наеми в партньори на компаниите за търговия на дребно. Активно управляваните търговски центрове подобряват преживяванията на клиентите, включително чрез фактори като обстановка и удобни транспортни връзки. Изборът, разнообразието и миксът от търговци на дребно и развлечения за цялото семейство също са важни. Собствениците създават все повече pop-up (временно съществуващи) магазини, за да подобрят разнообразието от търговски площи и дори търговци на дребно, съществуващи само в интернет, компании за създаване на съдържание и високотехнологични производители като Netflix и Tesla усвояват търговски площи за кратък срок.

Последиците за имотни компании от основния сектор на търговските площи като Hammerson, Klepierre и Unibail-Rodamco-Westfield ще зависят от мащаба и скоростта на трансформацията, промените в разходните планове на търговците на дребно и изискванията им към физическите площи. Капиталовите разходи на тези компании през последно време за преустройство включват по-дълги периоди на изплащане и по-малко непосредствени ползи за повишаването на наемите от обичайните капиталови разходи, но без инвестиции обектите няма да са така подходящи за новите изисквания на търговците на дребно.

Сроковете на договорите за наем намаляват, тъй като собствениците приемат нуждата от гъвкавост за промяна на микса от търговски обекти. Fitch Ratings очаква повишено използване на наеми, обвързани с оборота, на фона на по-голямото сътрудничество между търговците на дребно по подобие на тенденцията при гъвкавите офис пространства.

Конкретно във Великобритания заради големия брой търговски центрове, които са собственост на местните власти, регионалният сектор на търговските площи може да тръгне по пътя на британските търговски улици, които са в упадък заради липсата на умения за активно управление на имотите и възможности за инвестиции на местните власти.

Все още не е ясно до каква степен преустройството на физическите магазини ще намали размера на обектите в търговските центрове. То може да доведе до понижаване на наемите за първокласни площи, но същевременно наемните нива в ключови обекти в търговски центрове в популярни дестинации може да се окажат устойчиви, отбелязва Fitch.

Причината за това е, че други сателитни търговски обекти са по-маловажни от гледна точка на генерирането на приходи за реконфигурацията на магазините на компаниите за търговия на дребно. Ключовите магазини няма да се превърнат само в места за получаване на онлайн поръчка, защото взаимодействието с клиентите е възможност за увеличаване на физическите продажби, пише рейтинговата агенция.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!