Федералният резерв свали лихвата до нула и включи отново печатането на пари

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
166

В поредното си извънредно решение американската централна банка обяви покупки на книжа за 700 млрд. долара

Месеци наред председателят на Федералния резерв Джером Пауъл удържаше на натиска на президента Доналд Тръмп за рязко понижаване на лихвите, което да му помогне в поведените от него търговски войни
По-малко от две седмици след като изненадващо намали лихвите си с 0.5 процентни пункта, Федералният резерв на САЩ извади на показ целия си монетарен арсенал. В нетипично неделно решение централната банка свали лихвата си с още цял процентен пункт до нула и отново активира своята програма за изкупуване на книжа (quantitative easing) в размер на 700 млрд. долара.

Фед обяснява действието си с ефекта от коронавируса, който “нарушава икономическата активност в много държави, включително и в Съединените щати”.
Познати оръжия

До голяма степен понижаването на лихвите се очакваше на планираното редовно заседание на Федералния резерв през седмицата. Обявяването на мярката по-рано в комплект с мащабно рестартиране на печатането на пари обаче определено надхвърля очакванията на инвеститорите. Това теоретично би трябвало да подкрепи финансовите пазари, като обаче предстои да се види дали шоковата мярката няма да бъде разчетена като паническа и като знак, че кризата е по-дълбока от очакваното. Преди да се стигне до реакциите на американските борси обаче ефектът ще се тества на азиатските и европейските пазари.

Американският президент Доналд Тръмп изрази задоволство от хода на Фед и каза още , че “хората на пазарите би трябвало да са очаровани”. Първите сигнали обаче не са оптимистични – скоро след новината фючърсите върху Dow Jones се търгуваха на лимита си надолу, съответстващ на 5% спад на индекса. Този своеобразен под е защита срещу панически движения, като утре търговията може да достигне и по-големи спадове.

Покупките от страна на Фед ще включват 500 млрд. долара държавни ценни книжа и 200 млрд. долара ипотечни облигации на квазидържавни институции като Fannie Mae и Freddie Mac. Те ще започнат още от понеделник с 40 млрд. долара. Това реално ни връща към 2009 г. когато аналогично беше стартирана програма за справяне с кризата от 2008 г., при която за година бяха изкупени инструменти за 1.25 трлн. долара.

Освен това Фед намалява задължителните резерви на хиляди банки в страната до нула. А също и сигнализира координация на действията си с другите големи централни банки, които са предприели действия да увеличат доларовата ликвидност по света, чрез суапови линии. Това също е позната мярка използвана непосредствено след фалита на Lehman Brothers за да се продиводейства на пълното замръзване на паричните пазари.

Част от поредицата

Изявлението на Фед идва след няколко други изненадващи мерки в последните месеци. На трети март централната банка изненадващо понижи лихвата си с 0.5 процентни пункта. А миналата седмица тя разду размера на краткосрочната ликвидност, която влива от миналата есен насам на пазара чрез репо сделки от нива под 100 млрд. долара до 1.5 трлн. долара. Това е ясен знак за замръзването на кредитирането в следствие на паниката на пазарите, породена от ефектите от епидемията.

В съобщението си Фед подчертава още, че “готов да използва пълния набор инструменти да подкрепи потока на кредитирането към домакинствата и бизнесите и така да цели мандата си за постигане на максимална заетост и ценова стабилност”. Предстои по-късно в неделя (ранните часове на понеделник в България) председателят на Федералния резерв Джером Пауъл да даде телефонна пресконференция.

Засега не е ясно дали днешните мерки отменят редовното заседания на институцията на 18 март.
capital.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!