Зона с ниски емисии в Лондон

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
117

 

Лондон e пъpвият гpaд в cвeтa, ĸoйтo през 2017 година въвежда 24-чacoвa зoнa зa вceĸи дeн oт ceдмицaтa, в ĸoятo aвтoмoбили c eмиcии нaд paзpeшeнитe нивa, нямaт пpaвo дa влизaт безплатно.

Ефектът от въведената такса в същинската централна част на Лондон пpeз 2017 гoдинa е мигновен и ĸoлитe, влизaщи в тaзи зoнa, ca нaмaлeли c 11 000 нa дeн.

Това доведе до постепенно разширяване на зоната. От 29 август целият град, включително регионът на летището Хийтроу, беше покрит от зоната, която има за цел да намали трафика и това да доведе до намаляване на вредните газове и запрашеността на въздуха.

Освободени от таксата са само електрическите автомобили, дизеловите коли, със стандарт минимум Евро 6 и бензинови автомобили със стандарт минимум Евро 4.

Според Садик Хан – кметът на Лондон, 9 от 10 автомобила в британската столица отговарят на критериите, но противниците му твърдят, че това не е вярно и таксата ще доведе до обедняване на хората, които не могат да си позволят нови автомобил.

Гневът на гражданите е насочен към камерите, които контролират трафика и регистрират автомобилите движещи се в зоната. По данни на полицията само през месец август са били откраднати 164 камери, а други 185 са били повредени. Общия брой на камерите е близо 3000 в целия град.

Вандалите са част от организирана група от “отмъстители” срещу решението за разширяването на зоната. Те са известни като “Блейд рънърс”, по аналогия с някои от героите на популярната кинопоредица, базиaрана на научно-фантастичния филм от 1982 г. “Блейд рънър”.

За да отговори на упреците общината предлага програма за изкупуване на не отговарящите на стандарта автомобили. Тя е с бюджет от 160 млн. паунда, като всеки собственик, на стар автомобил може да получи до 2000 паунда.

Седмицата преди въвеждането на Зоната за ниски емисии на територията на целия град са получени около 15 хил. заявления по тази програма.

Статистиката сочи, че зоната засяга близо 5 милиона души, но противниците ѝ твърдят, че тя ще усложни живота им заради лошия обществен транспорт в крайните части на града, а кметът Хан посочва, че благодарение на това решение „5 милиона повече жители на Лондон вече могат да дишат по-чист въздух”.
cross.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!