Значителна част от собствениците възнамеряват да продадат имотите си

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
386

Във Великобритания техният дял е 30%

Снимка: Shutterstock

Около 30% от наемодателите в Обединеното кралство планират да продадат имотите си през идните 12 месеца, сочат данните на технологичната компания Landbay.

Решаващият фактор за мнозинството (60%) от наемодателите, които искат да продадат, е повишаването на лихвените проценти – спрямо едва 45% в предишното проучване. Близо половината (45%) обаче казват, че наемът не покрива разходите им за ипотека – увеличение от 28% в проучването през второто тримесечие на 2023 г.

Други изтъкват като причина данъчното облагане на наемодателя (47%), разходите за изпълнение на предложените EPC изисквания (40%) и опасенията относно изгонването на наематели (34%).

„Въпреки че някои наемодатели със сигурност съкращават портфейлите си в сегашния климат, последните ни данни показват, че мнозинството изобщо нямат намерение да правят съкращения. Това е положителна новина за по-широкия жилищен пазар, който е толкова зависим от предлагането на наеми. В края на краищата, всеки пети дом в Англия и Уелс разчита на частния нает сектор (PRS) за своите жилищни нужди“, казва Пол Брет, управляващ директор на Landbay.

По-голямата част от наемодателите (64%) нямат планове да продават имотите си през следващите 12 месеца, според последното тримесечно проучване на Landbay. В същото време по-голямата част от наемодателите с индивидуални недвижими имоти (75%) не планират да продават, въпреки че само 65% са склонни по подобен начин, като имат повече от 20 имота.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!