НАТО и Великобритания: Мунициите на Запада свършват

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
117

Мунициите, които западните страни могат да дадат на Украйна, за да се защити срещу пълномащабното нахлуване на Русия, са на изчерпване, предупредиха Обединеното кралство и НАТО, предаде Би Би Си.

Адмирал Роб Бауер, най-високопоставеният военен служител на НАТО, каза на Варшавския форум за сигурност, че дъното вече се вижда и че е нужно много по-бързо увеличаване на производството от страна на правителствата и бизнеса.

На същия форум Джеймс Хийпи, който отговаря за въоръжените сили в Министерството на отбраната на Великобритания, предупреди, че запасите на Запада, изглежда, намаляват и военните разходи трябва да се увеличат до 2% от брутния вътрешен продукт, какъвто ангажимент вече бе поет. “Ако не е моментът, когато има война в Европа, да се харчат 2% за отбрана, тогава кога е”, попита той, пише британската обществена медия.

Европейски министри на отбраната казват на същия форум, че Европа трябва да укрепи отбранителната си индустрия, за да може да поддържа Украйна. Дългосрочно според шведския министър на отбраната Пол Йонсон е нужно Украйна да може да поръчва неща от индустриалната база на Европа.

Не всички правителства споделят тази теза, а в Брюксел има опасения, че правителство, оглавявано от спечелилия изборите Роберт Фицо, би премахнало от уравнението един важен съюзник на Украйна.

Имаме нужда от големи обеми. Икономиката точно навреме и достатъчно, която изградихме заедно за 30 години в нашите либерални икономики, е добра за много неща – но не и за въоръжените сили, когато има война.
Роберт Бауер, председател на Военния комитет на НАТО

Хийпи повтори тезата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че от този момент 2% военни разходи трябва да е долен праг, а не таван. “Слонът в стаята е, че не всички в алианса все още харчат 2% от своя БВП за отбрана.”

Украйна изстрелва хиляди снаряди всеки ден и повечето идват от НАТО. Само Съединените щати и Великобритания са предоставили общо над 2.3 млн. артилерийски снаряда.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!