Здравната система във Великобритания пред колапс – защо се стигна дотук и какви са прогнозите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
206

Проблемите, с които се сблъсква здравеопазването във Великобритания, не би трябвало да са изненада за никого. Най-малко за компетентните органи в страната.

Предупредителните знаци за мрачно бъдеще се трупат от години, а днешната криза назрява отдавна.

„Този път всичко е различно. Никога не е било толкова зле, колкото е сега“, признава Питър Невил, който упражнява лекарската професия от далечната 1989 г. Болниците са препълнени. Много пациенти не могат да бъдат настанени и получават медицинска помощ в линейките, коридорите или чакалните. Ако имат късмета да бъдат лекувани.

Служител от болница в Ливърпул определя ситуацията като „военна зона“.

Когато статистиката говори
През декември 2022 г. 54 000 души в Англия са чакали над 12 часа, за да бъдат приети в спешно отделение. Според английската здравна служба преди пандемията времето за чакане е било близко до нула.

Средното време, за което линейка трябва да стигне до пациент в състояние от категория 2, където попадат инсултът и инфарктът, е превишавало 90 минути, макар допустимият максимум да е 18 минути.

През последната седмица на декември миналата година починалите са с 20% повече от средния им брой за последните 5 години.

Шофьорите на линейки и медицинските сестри предприеха стачни действия заради ниското заплащане и неблагоприятните условия на труд. Протестите със сигурност ще продължат и през следващите седмици.

Националната здравна служба на Великобритания не е изправена пред криза за първи път, но мащабите й този път са невиждани. През зимата на 2022 г./ 2023 г. гражданите не могат да разчитат на здравно обслужване в спешните отделения на болниците.

Службата е създадена малко след Втората световна война и доскоро се радваше на уважение. Британците аплодираха усилията на всички служители по време на пандемията. Те се гордееха с работата на институцията.

Между британските граждани и държавата има подписано негласно споразумение: плащате данъци и получавате безплатни грижи, когато имате нужда. Размерът на данъците обаче не спира да се увеличава. Хората плащат повече, но в замяна не получават обещаното. Достъпът до здравни услуги е все по-труден.

Подобни катаклизми се наблюдават и в други страни. През последните седмици лекарите във Франция и Испания също протестираха, като доводите им бяха идентични – невъзможност да обслужат нарастващото застаряващо население, особено в условията на стряскаща инфлация. Според експерти обаче състоянието на Националната здравна служба на Великобритания е много по-тежко, отколкото на други също толкова добре развити икономически страни.

media.framar.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!