Признанието на Джонсън, призивът на Зеленски и критичната ситуация за Украйна в Бахмут

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
143

Русия иска войната да се проточи и да изтощи силите ни, заяви украинският президент

Руският смъртоносен обстрел над Украйна продължава. Един човек е загинал при ракетен удар по жилищна сграда във втория по големина град Харков. Трима са пострадали.

Бившият премиер на Великобритания Борис Джонсън заяви, че Владимир Путин го заплашил с ракетен удар. Заплахата руският президент отправил по телефона в неочакван разговор точно преди началото на войната – Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Почти година по-късно Джонсън разказа за случая. В документален филм на Би Би Си бившият премиер заяви, че Путин му казал, че ще му отнеме само минута.

“Той ме заплаши в един момент и каза: “Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута” или нещо подобно. Мисля, че от много спокойния тон, който имаше, той просто се подиграваше с опитите ми да го накарам да преговаря”, каза Джонсън.

При атаката над жилищен блок в Харков е разрушен четвъртият етаж на един от входовете. Предполага се, че руските сили вероятно са атакували Харков с ракета С-300.

“Бях в леглото си, когато нещо присветна. Изведнъж нещо тежко ме удари. От леглото се озовах в кухнята. Не знам как го преживях”, разказа свидетел.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на фронта е много тежка и призова за по-бързи доставки на оръжие, ракети и танкове.

“Ситуацията в Бахмут, Угледар и други части на Донецка област е много тежка. Руските атаки са постоянни. Русия иска войната да се проточи и да изтощи силите ни. Ние трябва да превърнем времето в наше оръжие”, заяви Зеленски.

На този фон притесненията, че не е далеч времето, в което украинската армия ще бъде принудена да напусне Бахмут, растат. Причината – развитието на боевете по южния фланг на града, който руснаците се мъчат да превземат вече 8 месеца. От Сеул генералният секретар на НАТО призова Южна Корея да увеличи военната си помощ за Украйна.
bgonair.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!