Здравната система е болна, установи Дянков

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
465

Средствата  за болнична помощ от 2006 година насам нарастват непрекъснато.

Това заяви финансовият министър Симеон Дянков, който докладва пред депутатите как се изразходва резервът на НЗОК в БНБ.
Всяка година системата гълта по все повече средства, без да се реформира, посочи още той.
Системата, която трябва да лекува хората, е болна, категоричен бе финансист номер едно. По думите му реформите в здравеопазването са спрели през 2001г.
Последните две правителства не са направили нищо, за да помогнат на хората, изтъкна Дянков, като тази негова реплика бе посрещната с аплаузи от мнозинството в парламента.
Финансовият министър добави, че е необходимо допълнително финансиране на системата в здравеопазването, за да не колабира тя.
Припомняме, вчера Дянков разговаря с представители на Българския лекарски съюз, пациентски организации, синдикати, НЗОК и Министерството на здравеопазването.
След срещата стана ясно, че финансовото министерство отпуска до края на годината 65 млн. лева на Здравната каса за болниците.
След като за близо 10 години, по думите на министъра, нищо не е направено в здравната система, няма как за година и няколко месеца управлението на ГЕРБ да осъществи всички необходими реформи. Дянков обаче призна, че и настоящето правителство се е позабавило с реформирането на здравеопазването.
Можеше повече да се направи в последната година и 2 месеца, смята финансовият министър. Все пак той изтъкна, че в момент на тежка икономическа криза в българското здравеопазване влизат повече средства, отколкото през 2007 и 2008 година.
Финансовият министър бе категоричен, че не може да се харчи резервът на НЗОК, който е в БНБ, без тези харчове да увеличат дефицита. Това е положението по време на криза, заяви Симеон Дянков. Според него фискалният резерв на касата трябва да се пази.
Финансист номер едно отново изтъкна, че в сферата на здравеопазването са необходими реформи, които са забавени с години.
За това сте виновни вие, които седите отляво, обърна се той към опозицията. Така че господа от левицата, помислете вие какво направихте за 8 години. Помислете! Помислете и тогава говорете, посъветва опозицията Дянков.
Той бе категоричен, че не се използват достатъчно ефективно средствата за здравеопазване. Доказателство за това, според него, са данните, че обществото ни става все по-болно.
Дянков допълни, че допълнителното финансиране на системата на здравеопазването ще реши отчасти проблема, но не и изцяло. Проблемът остава и ще бъде същият и догодина, изтъкна той.
Като финансов министър мога да кажа, че само срещу реформи ще се дават пари, обясни пред народните представители Симеон Дянков и допълни – докато не се реформира здравеопазването, то ще продължи да гълта средства.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!