Здравна криза във Великобритания: 7 млн. души са в листата на чакащите медицинска помощ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
102

Списъкът с чакащите за лечение в Англия достигна рекордните над 7 млн. души, като между тях има хора, които не са успели да получат медицинска помощ повече от година, а около 120 000 са починали, преди насрочения им преглед или операция. Това кара доста англичани да търсят помощ в европейски клиники, съобщава Нова тв.

Първо да направя уточнение, че шокиращите данни за броя на чакащите с месеци лечение хора е преди началото на започналата тази седмица поредна стачка на медици с искане за по-високо заплащане. Тя се очаква да бъде една от най-големите в британското здравеопазване, тъй като до началото на октомври ще протестират консултанти, младши лекари и рентгенолози. Правителството съобщи, че заради стачните действия са били отменени още 900 000 насрочени часове за прегледи и операции, което прави невъзможно намаляването на списъка с чакащи в близките месеци и води до милиони допълнителни разходи.

Намирането на заместници на протестиращите медици става все по-трудно. Конкуренцията между болниците е толкова голяма, че тази в крайбрежния град Плимут е трябвало да плати 3000 паунда на доктор, за да покрие 12-часова нощна смяна на стачкуващ младши медик.

В британското здравеопазване има 112 000 свободни работни места и то изпитва все по-големи затруднения да привлича специалисти от чужбина, както в продължение на години правеше. Причината е, че заради Брекзит наемането на медици от близки европейски държави става по-трудно, а и самите те имат сходни проблеми. В Испания също списъкът на чакащите за лечение е станал рекордно дълъг. Гони близо милион.

Всеки седми жител на Острова не получава навременна медицинска помощ. Запитванията от британски граждани за лечение в европейски клиники са се увеличили с над 50%, като най-голям поток се наблюдава към Турция, Полша и Литва. В тях смяната на тазобедрена става например струва около 7000 паунда, докато в частните английски болници излиза между 10 000 и 15 000. В обществените е безплатна, но се чака с месеци.
tribune.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!