inews: Великобритания е водила тайни преговори с Русия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
72

Британски официални лица са участвали в дипломатически дискусии с ключови представители на Кремъл относно глобалната сигурност на фона на продължаващия конфликт в Украйна, съобщава вестник inews.

Дискретните срещи са се състояли през последните 18 месеца на различни места като Виена и Ню Йорк, като част от задкулисни дипломатически усилия. Разговорите са се фокусирали около проблеми, свързани със сигурността, които засягат както Обединеното кралство, така и международната общност, като са обхващали теми като недостига на зърно и ядрена безопасност.

Обединеното кралство обаче не е водило активни мирни преговори, целящи дипломатическо разрешаване на конфликта, както е потвърдил висш британски дипломат, участвал в някои от тези разговори.

“Поддържаме контакт и смятаме, че е от решаващо значение да поддържаме открит диалог по време на войната в Украйна”, са заявили служителите.

“По никакъв начин не разпределяме части от страната (Украйна) и не сключваме мирни споразумения от името на когото и да било, но е жизненоважно да поддържаме тази линия на контакт отворена.”

Говорител на Министерството на външните работи и въпросите на Британската общност (FCDO) е информирал “i”, че срещи с руски официални лица наистина са се провеждали, но само когато са били считани за “абсолютно необходими”. Говорителят също така е отхвърлил всякакви твърдения, които предполагат, че тези дискусии са имали за цел да договорят прекратяването на конфликта в Украйна, като е определил подобни твърдения за “нито достоверни, нито точни”.
blagoevgrad24.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!