Затягат контрола за пристигащите от чужбина, МЗ сформира пандемичен комитет

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
227

Към настоящия момент не се предвижда въвеждането на допълнителни ограничения, с изключение на увеличаване контрола по отношение влизащите в страната граждани.

Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на работна среща в Министерството на здравеопазването. На нея присъстваха здравният министър проф. Асена Сербезова, заместник-министрите, доц. Ангел Кунчев и експерти.

Предстои да бъде актуализирана заповедта за влизане в страната. Лица, които пристигат у нас от страни, попадащи в „червената зона“, освен сертификат за ваксинация или преболедуване, следва да предоставят и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в България, а в противен случай ще подлежат на 10-дневна карантина.
Министърът на здравеопазването сформира пандемичен комитет в здравното ведомство, чиято задача е да анализира и координира дейностите по изпълнение и контрол на въведените в страната противоепидемични мерки. Комитетът ще бъде ръководен от зам.-министър доц. Георги Йорданов.

В състава му влизат представители на ръководството на МЗ, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.

След проведени консултации с ръководствата на експертните съвети по епидемиология, инфекциозни болести и вирусология беше взето решение да продължи активното наблюдение на епидемичната ситуация, в т.ч. с оглед разпространението на варианта “Омикрон”.
Доц. Кунчев подчерта, че в зависимост от различните показатели е готов да предложи актуализация на противоепидемичните мерки.
skandal.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!