Застой с организираната престъпност в България

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
349

"Застой във войната с организираната престъпност в България".По това заглавие онлайн изданието на в. "Ню Йорк Таймс" публикува обширен материал за нашумелите напоследък дела у нас срещу "добре облечени бизнесмени".

Едрият премиер, чийто прякор е „Батман“, е подложен на изпитание заради слабото правораздаване, което този месец оправда двама души, обвинени в ръководенето на банда, и освободи от затвора друг, обвинен че е престъпен бос.
Златомир Иванов по прякор „Баретата“, мъж над 30-те с множество татуировки, обвинен за убийство и трафик на наркотици, беше освободен от Софийския апелативен съд миналата седмица.
Баретата бе поставен под домашен арест, след като се оплака от стрес и инфекция на пикочните пътища след претърпяна операция.
Това бе последното от поредицата оправдавания и снизходително отношение към хора, обвинени в участие в организирана престъпност, в държава, поела ангажимента да изкорени корупцията, за да спечели членство в ЕС през 2007 г.
Два български вестника съобщиха тази седмица, че престъпна банда е обявила награда от 400 хил. евро за главата на премиера, заради което охраната на Борисов бе усилена.
Новината за заплахите към премиера се появи само дни след като Районният съд на Кюстендил оправда Пламен Галев и Ангел Христов, обвинени че са лидери на престъпна група, замесена в измами, рекет и изнудване.
Случаят бе следен внимателно от европейските власти и премиера Борисов, който публично го определи като тест за нацията.
Галев и Христов, бивши полицаи, са наричани Братя Галеви, което роди новата българска дума „галевизация“ – упражняване на въздействие върху политическите, общинските и съдебни институции от страна на престъпници.
Галеви сега са бизнесмени и почти феодални господари на Дупница, град с 44 хил. жители, наричан Галевград. Двамата официално действат като съветници на кмета и държат разнообразни бизнеси в града в сферите на строителството, сметопочистването, превозите и хазарта.
Заради нерегламентираните си контакти с тях през 2008 г. бившият вътрешен министър Румен Петков бе замесен в скандал, припомня изданието.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!