Страсбург със забележки за финансирането на партиите ни

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
480

Необходими са ефективни мерки, които да регламентират по-ясно финансирането на политическите партии, както и усъвършенстване на законовата рамка при криминализирането на корупцията.

Това се посочва в Доклад на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията към Съвета на Европа (ГРЕКО).
В него се отбелязва, че страната ни е ратифицирала Наказателната конвенция относно корупцията. Въпреки това са необходими още стъпки в двете насоки, посочени в третия доклад на организацията – финансирането на партиите и криминализирането на корупцията.
В тази връзка се изтъква необходимостта от инкриминиране на даването и получаването на подкуп, както и търговията с влияние.
Общо 20 са препоръките, които организацията дава в тази насока на страната ни. През втората половина на 2012 година ще бъде направена и оценка, която да провери доколко тези съвети са били изпълнени от българските власти.
Значително внимание в доклада на ГРЕКО се отделя на частта за финансирането на партиите. В него се посочва, че страната ни е успяла да реализира мерки, които да осигурят прозрачност и наблюдение на този процес. Изтъкват се и различни нормативни промени, които са били приложени по време на изборите за български представители в ЕП, членове на българския парламент, както и по време на местните избори.

Но, посочват от организацията, ситуацията изисква хармонизация на законодателствалото, която да гарантира, че декларираните от партиите и техните членове доходи съответстват на реалното им финансово състояние, както и че тези данни са достъпни за обществото.
Необходими са и ясни мерки, чрез които да се избегне използването на публични средства за дейността на партиите и техните предизборни кампании. Завишаване на санкциите и наказанията за подобни злоупотреби, е друга препоръка на ГРЕКО. Необходима е и по-голяма подкрепа за главния контролиращ орган в тази насока, а именно Сметната палата на България, се казва още в доклада.
Сред критиките, отправени в него, се посочва още, че Законът за местните избори у нас, приет през 1995г., е променян 24 пъти. Последните изменения в него обаче са въведени прекалено късно, за да имат отношение към предстоящите избори, посочват от организацията.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!