Застига ни мощно слънчево изригване

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
8846

Радиацията от най-голямото слънчево изригване от 4 години ще достигне до Земята скоро, предупреждават световните агенции.

Изригвания с такава мощност могат да предизвикат сериозни смущения на наземните телекомуникации, както и на електрическата мрежа, припомня Ройтерс, цитирана от БГНЕС.
През 1972 г. магнитна буря, резултат от слънчево изригване, потопи в мрак 6 млн. души в Квебек, прекъсвайки електроподаването.
Най-вероятното последствие обаче е само възможност да се наблюдава Северното сияние.

Мощните слънчеви изригвания, регистрирани през последните дни, няма да засегнат сериозно Земята и ще се предизвикат смущения в комуникационните системи главно в северните ширини, например в Норвегия и Канада.
Очакваната мащабна геомагнитна буря на нашата планета изглежда се размина, съобщи Националното управление на САЩ по аеронавтика и космически изследвания (НАСА), цитирано от ИТАР-ТАСС и БТА.
По думите на експерта от НАСА Дийн Пърснел, опасенията са се оказали напразни, понеже изхвърленият от слънчевата корона поток от протони, електрони и тежки елементи, движещ се с 900 км в секунда, е подминал нашата планета и не е ударил пряко нейната магнитосфера.

Същевременно НАСА напомни, че подобни изригвания са първите признаци за “пробуждане” на Слънцето и приближаване на поредната му фаза на максимална активност. Поради това трябва да очакваме зачестяване на тези явления.
Поредната фаза на максимална активност се очаква да настъпи през 2013 г. и да продължи 11 години.

Най-мощното слънчево изригване от началото на годината беше наблюдавано в неделя.

Слънчевото изригване, което стана, няма да се отрази сериозно на състоянието на страдащите от сърдечни заболявания и хората с високо кръвно налягане, коментира пред bTV проф. дфн. Цветан Дачев от Института по космически и слънчево-земни изследвания към БАН. При преминаването на тролейбус под дома на болния изменението на магнитното поле е по-голямо, отколкото при изригването, обясни ученият.
Той определи слуховете за възможно влошаване на здравословното състояние на болните хора като медийна истерия. Много вероятно е бурята или да ни подмине, или да бъде много слаба, каза ученият.

Професорът успокои страхуващите се от по-продължително излагане на слънце като обясни, че то не е станало по-жарко или по-вредно в последните години. Напротив – започващият слънчев цикъл щял да  бъде доста по-слаб от предишния.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!