Сърбия забрани митинги на Българи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
666

В продължение на няколко часа сръбските власти не пускаха българи през ГКПП "Олтоманци" към Босилеград заради годишнината от гибелта на Васил Левски в града. Автобус с около 50 сръбски полицаи пристигна сутринта на границата.

Вчера полицията в Босилеград забрани събирането на българи за честването.
На българите, пристигнали на граничния пункт днес, им се обясняваше, че трябва да чакат, предаде “Фокус”.
По-късно след среща между началника на ГПУ „Олтоманци” и началника на ГКПП „Олтоманци” стана ясно, че българите, които отиват на паметника на Васил Левски в Босилеград, ще бъдат пропускани през границата, но няма да има бъде разрешено да правят митинги на сръбска територия.

“Сръбските власти ни държат и отказват да ни пуснат. Отказват да ни дадат паспортите, за да се върнем утре”, разказа кметът на Кюстендил Петър Паунов, който бе на границата. Той, зам.-кметът и още двама сътрудници тръгнали да се поклонят на паметника на Левски и да оставят мартеници в българския център.

Паунов разказа, че сръбските власти са обяснили, че ще трябва да чакат някакво организирано шествие.
„Казаха ни, че трябва да чакаме някакъв български консул да дойде и да има нещо организирано и в момента нямали разрешение от управата на Сърбия. Разхождат се хора с бронежилетки все едно е военно положение. За нас това е безумие”, коментира Паунов.
Ще приемем това и ще се върнем назад, но ще дойдем пак на деня да се поклоним на паметника на Левски, допълни той.
Пред БТА той обясни, че ще сезира Европейската комисия, ако и утре не бъде допуснат да се поклони на паметника.

Според полицията честването на годишнината може да доведе до „нарушаване на движението, застрашаване на здравето, обществения морал и сигурността на хората и имуществото”.
След като се разбра за забраната, зам.-министърът на външните работи Димитър Цанчев вчера поиска обяснение от посланика на Сърбия Александър Църквеняков.

От българския Културно-информационен център в Босилеград ще обжалват решението на полицията. Председателят на центъра Иван Николов е изненадан, тъй като от 2005 г. честват празника без проблем.
“Напрежението в Босилеград продължава вече четвърти ден. Там цари напрежение и страх. Българският посланик в Сърбия Георги Димитров и полицейското аташе към българското посолството там пътуват към Босилеград, за да изясняват случая на място, обясни той.

“Тихомълком ще положим цветята си на паметникаи покрусени ще дадем изявление за медиите. Това, което става е върхът на безобразието и положението е изключително опасно”, допълни Николов.

Няма проблем да се състои поклонението пред паметника на Апостола в Босилеград, каза тази сутрин пред БНТ министърът на външните работи Николай Младенов, цитиран от БГНЕС. Според  него, ако е имало някакви съмнения, че ще има провокации и безредици, трябвало българската страна да бъде предупредена.
“Нашите съседи, които ние категорично подкрепяме по пътя им към ЕС, трябва внимателно да си дадат сметка, че има три важни фактора, по които може да са член на Евросъюза”, добави Младенов.

“Това, което прави сръбската страна в момента, е грубо нарушение на международните правни норми. Трябва да има протест от българска страна, трябва външно министерство да изрази ясна позиция – да протестира и да се връчи нота в сръбското посолство”, коментира лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров.

Миналата година автобуси на партията, пътуващи за Босилеград, бяха задържани на границата със Сърбия. Активисти се бяха отправили към града за отбелязването на 91-годишнината от подписването на Ньойския договор.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!