„Гардиън”: Климатичните промени са удвоили шанса за опустошителни наводнения във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
436

Глобалното затопляне е допринесло за двойното или тройно увеличаване на шанса наводненията, опустошили Англия и Уелс през есента на 2000 г.

и причинили щети за 3,5 млрд. английски лири, да се повторят, пише в-к „Гардиън”. Това е първият случай, в който учените успяват да измерят ролята на причинените от човека климатични промени за увеличаването на заплахата от сериозни наводнения и е основен пробив в науката за климата.
„Това показва, че климатичните промени действат тук и сега, хвърляйки заровете по посока на по-екстремни прояви на климата”, коментира Майлс Алън от Оксфордския университет, ръководител на изследването, започнало след като собственият му дом за малко не бил наводнен през 2000 г.
Данните от проучването може да имат много значителни последствия за определянето на страните, които да получат помощи от фонда на ООН в размер на 100 млрд. долара за борба с последствията от климатичните промени.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!