Защо новите жилища в Лондон губят блясъка си

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
96

Коронавирусът охлажда все повече продажбите на нови луксозни апартаменти в британската столица

Снимка: Jennifer Gauthier/Bloomberg

Купувачи, преследващи изгодни сделки, са се появили на пазара на нови луксозни жилища в Лондон след коронавирусната пандемия, пише Financial Times.

Камила Дел, брокер на недвижими имоти в Лондон, неотдавна се е сдобила с клиенти с 250 млн. паунда за харчене. Но вместо в един трофеен имот те инвестират в няколко стотин едностайни и двустайни новопостроени апартаменти.

Този вид нови жилища обикновено не се продават от собственик на наематели, казва Тим Крейн, ръководител на изследванията в компанията Molior London, която наблюдава имотния пазар. „Преди 20 г., ако някой строеше жилищен комплекс, щеше да е много щастлив да продава едно жилище на седмица на двойка с малко дете“, отбелязва Крейн.

Днес „мнението, че това е нормален пазар, продаващ на нормални хора, не съществува“, допълва той.
За сметка на това много чисто нови жилища, особено в по-високия сегмент на пазара, се продават в голям брой на инвеститори и се озовават на наемния пазар, казва Крейн.

Клиентът на Дел, който е чуждестранен инвеститор, е един от тях. Той се надява да купи около 250 апартамента на цена от приблизително 1 млн. паунда всеки от строителните компании, които искат да ги продадат бързо и е вероятно да го направят на занижени цени.

Но макар пандемията да създава добри възможности за инвеститорите да купуват нови луксозни апартаменти, брокери на недвижими имоти казват, че тя намалява желаещите да живеят в тях.

Какви тогава са перспективите пред новите жилища в Лондон?

Луксозните апартаменти се продават бавно

Пазарът на нови луксозни апартаменти в британската столица се охлажда през последните пет години, отчасти заради повишаването на данъците върху вторите жилища и отчасти заради несигурността около Brexit.

В Зона 1, където са съсредоточени най-скъпите имоти, апартаментите се продават с най-бавния си темп от 2011 г. насам, сочат данни на Molior. При запазване на настоящия темп на 566 продажби на имоти от всякакви ценови категории през първите три месеца на годината, ще са необходими три години за продажбата на всички завършени апартаменти в центъра на Лондон.

Коронавирусът заплашва да охлади пазара още повече. Доверието е разклатено от пандемията и периода след блокадата, а данни на имотни портали сочат, че купувачите все повече търсят жилища в предградията или още по-далеч.

Андрю Грифит, управляващ директор на имотната компания MyLondonHome, казва, че един от клиентите му се оттегля от покупката на новопостроен апартамент, тъй като иска да си купи къща в Хампстед, прежалвайки депозит от 110 хил. паунда.

Чуждестранните купувачи, търсещи жилище за децата си, които учат в Лондон, са друга група, която се оттегля от пазара. Чужденците са съставлявали около 6% от общите продажби през първото тримесечие на тази година, сочат данни на Molior.

По отношение на цена на квадратен метър новите жилища обичайно са значително по-скъпи от по-старите имоти в същия район независимо колко големи са последните.
Трудно упълномощаване

Компанията на Грифит е специализирана в продажбата на нови апартаменти на хора, които са се ангажирали да ги купят от строителя, но са решили да се оттеглят. Процесът е известен като упълномощаване, защото включва предоставянето на правото за финализиране на покупка от един купувач на друг.

Първоначалният купувач обикновено прави предложение за имот, който е видял на брошура, преди той да е построен. Когато цените растат бързо, както в Лондон от 2009 до 2014 г., спекулативни инвеститори даваха първоначална вноска за непостроени жилища и ако имаха късмет, продаваха на печалба още преди да се е вдигнал прахът от строителната площадка.
Но след като най-скъпите жилища в Лондон загубиха над 20 на сто от стойността си от 2014 г. насам по данни на Savills, спекулантите си отидоха. Сега процесът се обръща и често договори се преподписват на загуба.

Значителна част от продажбите сега е свързана с корпоративни собственици, които предлагат имотите на наемния пазар, или „апартаменти, продавани на фонд по средата на строителството“, казва Крейн.

По данни на Molior от близо 6000 новопостроени жилища, продадени в британската столица през първите три месеца на годината, над една трета са отишли при корпоративни собственици, които отдават апартаментите на частни наематели.

Но все още има и физически лица, които искат да инвестират в имот в Лондон. „Има добър интерес от Хонконг“, казва Грифит. „Купувачите искат да изнесат парите си и Лондон е очевидният избор. Те обикновено се насочват към пазара на нови жилища“, допълва той. Азиатският финансов хъб отдавна е важен етап в обиколките на строителните компании по света за насърчаване на продажбите на жилищата си.

Благоприятният курс на хонконгския долар и спадът на цените в Лондон са причината британската столица да изглежда привлекателна за тези купувачи. Много от тях искат да преместят парите си извън града след затягането неотдавна на хватката на Китай с налагането на закон за националната сигурност, казват брокери на недвижими имоти.

Добър ли е моментът за преговори?

Някои купувачи ще бъдат принудени да купуват новопостроени имоти, ако смятат, че могат да постигнат добра отстъпка. Друг е въпросът дали това ще е достатъчно за усвояване на предлагането.

През 2014 г. търсенето на нови жилища беше толкова силно, че само 139 завършени апартамента останаха непродадени в Лондон. Миналата година те са били 3829 по данни на Molior. В резултат на това строителните предприемачи се оттеглят. През 2015 г. във вътрешната част на Лондон е започнало строителството на над 15 хил. нови жилища спрямо едва 6000 миналата година.

Но в някои части на британската столица кранчетата на предлагането не са затегнати. По данни на Buildington, база данни на строителните проекти в Лондон, в момента има над 1000 проекта в строеж, над 200 от които се очаква да бъдат завършени тази година.

Някои от най-скъпите се намират в Canary Wharf. Само 239-метровата сграда Landmark Pinnacle ще донесе над 750 апартамента на пазара тази година с начална цена от 425 хил. паунда.

При някои проекти в Лондон банките подлагат предприемачите на натиск да продават, казва Чарлз МакДауъл, брокер на недвижими имоти от централната част на Лондон. Това може да създаде благоприятни възможности за купувачите да бъдат неотстъпчиви в преговорите. Но всеки, който опитва късмета си, ще се съревновава с инвеститори като клиента на Дел, купуващи сега с надеждата да получат приходи от наем на по-късен етап.

„Има добри възможности. Хората очакват цените да паднат – въпросът не е дали, а с колко точно ще намалеят“, коментира Грифит.
По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!