Заради чумата: 79 300 прасета умъртвени в Русенско

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
61

Мерките срещу заболяването продължават

 

Снимка: pixabay.com
Общо 79 300 прасета са умъртвени по хуманен начин до момента в Русенска област заради болестта Африканска чума по свинете /АЧС/. Това съобщи на днешното заседание в Русе на междуведомствената епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.
Приключило е унищожаването на общо 58 600 животни в свинекомплексите в селата Николово и Бръшлен. Дейностите по ликвидирането на огнищата там продължават с дезинфекция и почистване на помещенията.
В другата голяма засегната от болестта ферма – в село Голямо Враново, досега са умъртвени по хуманен начин 6000 животни, уточни д-р Дяков.

Той допълни, че след като приключи работата по ликвидирането на огнищата, ще се тръгне на проверка от двор на двор в населените места, за да се установи има ли още останали прасета в лични стопанства.

Според директора проблемът в Русенско със свинете, отглеждани в “задния двор”, не е толкова голям, колкото в Южна България, и ставало въпрос за единични случаи.

Пробите в четвъртия голям свинекомплекс в областта – в село Юделник, са отрицателни.

По публикацията работи: Василия Пейчева
dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!