Замазване на скандала! Премиерът Риши Сунак опита да смекчи критиките на Бен Уолъс към Зеленски

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
137

В интервю за Скай нюз – Уолъс призова Володимир Зеленски за по-голяма признателност за западната военна помощ и припомни случай в Украйна миналата година, когато е шофирал 11 часа, за да се срещне с украинските военни

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Риши Сунак заяви, че украинският президент Володимир Зеленски винаги е изразявал благодарност за военната подкрепа на Великобритания. Казаното от Сунак бе опит в да смекчи думите по-рано от министъра на отбраната Бен Уолъс, че украинците трябва да бъдат по-благодарни за това, което се прави за тях, съобщава БНР.

В интервю за Скай нюз Бен Уолъс призова Володимир Зеленски за по-голяма признателност за западната военна помощ и припомни случай в Украйна миналата година, когато е шофирал 11 часа, за да се срещне с украинските военни само, за да му бъде връчен нов списък с искане за още оръжия.

Уолъс каза, че Украйна има навика да се отнася към съюзниците, включително Великобритания, като към склад на „Амазон“ с поръчки за оръжие и не винаги полагат опит да спечелят по-скептични политици в Конгреса на САЩ и други страни.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Риши Сунак заяви, че Володимир Зеленски е изразявал благодарността си за стореното от британците при няколко случая и особено в трогателното си обръщение към британския парламент по-рано тази година. Сунак допълни, че хората в Украйна се бият за оцеляването си и за свободата всеки ден и той напълно разбира Зеленски, който иска да направи всичко, за да защити народа си и да спре войната.

Не само Бен Уолъс обаче бе критичен към украинците за липсата на благодарност. Съветникът по въпроси на националната сигурност на Съединените щати Джак Съливан заяви, че „американският народ заслужава известна благодарност“ в отговор на остър въпрос от украинец „дали Джо Байдън отказва членство страната му в НАТО, защото се страхува, че Русия ще загуби, а Украйна ще спечели“. Видимо раздразнен Съливан каза, че „Съединените щати са се активизирали максимално, за да осигурят огромно количество оръжия и боен капацитет, за да гарантират, че храбрите войници на Украйна разполагат с достатъчно боеприпаси“.

Във вторник Зеленски се оплака в социалните медии, че е “абсурдно” на Киев да бъде казано, че ще бъде добре дошъл в алианса, но не му се дава точна дата или условия, но в сряда, присъствайки лично на срещата, той доста е смекчил тона, не пропускайки да благодари, отбелязват британските медии.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!