Великобритания ще помага на България в борбата с дезинформацията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
30

Робърт Джон Диксън Николай Денков / пресцентър, Министерския съвет

Обединеното кралство е готово да помага още по-активно на България в борбата срещу дезинформацията.

„Имаме богат опит в стратегическите комуникации и бихме искали да го споделим с Вас“, заяви посланикът на Великобритания в София Робърт Джон Диксън на среща с министър-председателя акад. Николай Денков, съобщиха от правителствената пресслужба.

Двете страни вече работят заедно в тази посока. Международната комуникационна служба на британското правителство (GCSI) работи с партньорски правителства по целия свят за споделяне и изграждане на експертни познания в областта на комуникациите. Великобритания е обучила екипи и подкрепила създаване на подобни звена в различни европейски държави. За България е одобрен нов рамков проект за периода 2022 – 2025 г.

GCSI провежда обучения за противодействие на дезинформацията и стратегически комуникации заедно с българското правителство от 2018 г. Британската служба подкрепя създаването на новия отдел за стратегически комуникации в МВнР, който да гарантира устойчивост на България срещу недоброжелателни информационни кампании на трети страни. Предстои обособяването на звена по стратегически комуникации също в Министерството на отбраната и в ДАНС.

Премиерът приветства желанието на Обединеното кралство да съдейства на нашата страна в това отношение, тъй като „Великобритания е един от най-добрите примери за баланс между свобода на словото и противодействие срещу дезинформацията“.

„Ние уважаваме свободата на словото. Разчитаме на съдействие във връзка с регулациите и законодателството в тази сфера, за да дефинираме ясно какво е свобода на словото и кое поведение е неприемливо“, подчерта акад. Денков.

Посланик Диксън похвали България за напредъка в съдебната реформа през последните седмици. Той предложи материална и финансова помощ, с която да се надгради сътрудничеството между двете страни за намаляване на нелегалната миграция.

Министър-председателят и неговият гост бяха единодушни, че Обединеното кралство и България могат да развият отношенията помежду си до стратегическо партньорство. За целта се подготвя съвместна декларация. Желанието е тя да бъде готова за подпис през есента на тази година.
dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!