За първи път жена ще ръководи Financial Times

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
26

Рула Халаф поема поста от Лайънъл Барбър

Барбър и Халаф
Снимка: Financial Times
Главният редактор на Financial Times Лайънъл Барбър се оттегля след 14 години на поста. Неговият досегашен заместник – Рула Халаф, ще го замени и така ще стане първата жена начело на британския вестник в неговата история, съобщава CNN.

Изданието обяви във вторник, че Барбър ще напусне след 34 години, прекарани на различни престижни позиции, включително като кореспондент във Вашингтон, шеф и редактор на бюрото в Брюксел. “Беше рядка привилегия и удоволствие да имам най-добрата работа в журналистиката”, казва той в изявление.

FT бързо определи Халаф за свой нов главен редактор. Тя работи във вестника в продължение на 24 години и е заместник-главен редактор от 2016 г. По-рано тя следеше за чуждестранните новини и Близкия изток. „За мен е голяма чест да бъда назначена за главен редактор на FT“, казва тя и допълва: “Очаквам с нетърпение да надградя върху изключителните постижения на Лайънъл Барбър и съм благодарна за неговото менторство през годините”.

Барбър преведе FT през период на дълбока несигурност за вестниците, след като читателите изоставиха печата и се мигрираха към онлайн изданията. През 2015 г. японската медийна група Nikkei закупи британската медия от предишния ѝ собственик Pearson.

Цунео Кита, председателят на Nikkei, заяви в изявление, че Барбърr е „преобразил“ FT и се е ориентирал към „безпрецедентно сътрудничество между двата нюзрума“.

Барбър ще остане главен редактор до приключването на извънредните избори във Великобритания на 12 декември, предавайки поста на Халаф през януари.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!