Янев търси британска подкрепа за машините за изборите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
55

Премиерът и британският посланик Роб Диксън са се срещнали с официалния представител на производителя на машини за гласуване Smartmatic

Експериментално гласуване с машини. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Служебният премиер Стефан Янев и посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън са провели среща с официалния представител на производителя на машини за гласуване Smartmatic във връзка със закупуването на допълнителния брой машини, необходими за предстоящия вот. За срещата стана ясно от прессъобщение на кабинета.

Разговорът се е провел в Министерския съвет и е бил иницииран по идея на правителствата на Великобритания и България.
Припомняме, че проблем с доставката на допълнителни машини за вота на 11 юли се появи, след като от “Сиела Норма” обявиха, че не могат да доставят още 1500 устройства срещу 6,5 млн.лв., а цената би била над 15 млн. лв. Изчисленията на Централната избирателна комисия (ЦИК) за прогнозната цена са на база договора с фирмата за доставка на 9600 машини за изборите на 4 април.

От „Сиела” обаче твърдят, че производителят Smartmatic е вдигнал цената на машина със 75 на сто, а освен това имало и допълнителни разходи.

Срещата в Министерския съвет днес е била предшествана от разговор на министъра на финансите Асен Василев с фирмата производител в Министерството на финансите. Цялата информация и параметрите, обсъдени по време на разговорите, са предоставени на ЦИК, за да може независимият държавен орган да вземе информирано решение по казуса.

По време на срещата в Министерския съвет британският посланик е изразил категоричната си подкрепа за честното провеждане на изборите у нас. Двете страни са се уверили взаимно в усилията си предстоящите парламентарни избори да бъдат проведени прозрачно и демократично, се казва още в съобщението.

След промените в Изболния кодекс гласуването на 11 юли трябва да бъде сано машинно в секциите в страната и чужбина с над 300 избиратели. Допълнителни машини може да трябват зад граница и евентуално за големите секции в България – за да е сигурно, че всички избиратели биха гласували в рамките на изборния ден.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!