Всяка нова сграда в Англия ще трябва да има зарядно за електромобили

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
80

Така ще се създават по около 145 хил. нови точки за зареждане всяка година

Снимка: BMW

Великобритания ще направи зарядните устройства за електрически автомобили (EV) задължителни за нови сгради в Англия от 2022 г., заяви премиерът Борис Джонсън. Около 145 000 нови точки за зареждане годишно ще бъдат създадени съгласно новото законодателство, което има за цел да подпомогне отказа от превозни средства с високо замърсяване, пише Euronews.

Джонсън, който беше домакин на срещата на върха по изменението на климата COP26, каза на бизнес лидерите, че призовава точките за зареждане да бъдат задължителни в новите домове, супермаркети и работни места в Англия, като част от плановете му за намаляване на въглеродните емисии.

Този ход е стъпка към забрана на нови продажби на дизелови и бензинови автомобили в Обединеното кралство от 2030 г., като част от усилията за достигане на нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

„Продажбите на EV (електрически превозни средства) в Обединеното кралство сега се увеличават със 70% годишно, а през 2030 г. ние прекратяваме пазара на нови въглеводородни ICE, превозни средства с вътрешно горене, изпреварвайки другите европейски страни“, каза премиерът.

Джонсън иска Великобритания да ръководи глобалните усилия за преход към нетни нулеви емисии, за да помогне на икономиката да се възстанови от последиците от пандемията. „Това е ключов момент – не можем да продължим така, както сме“, добави той. „Трябва да адаптираме икономиката си към зелената индустриална революция.“

В момента във Великобритания има около 25 000 точки за зареждане. Въпреки това регулаторният орган за конкуренция и пазари изчислява, че до 2030 г. ще са необходими над 10 пъти повече зарядни станции.
economy.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!