“Всичко е малко на ръба”: твърденията за търговските предимства от Brexit не се потвърждават, според фирмите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
79

Докладът на британското министерство на бизнеса, публикуван по повод четвъртата годишнина от Brexit, представя редица твърдения за ползите от напускането на ЕС, включително увеличен износ на британски продукти като мед и козметични изделия в страни извън ЕС. Въпреки оптимистичните изявления на бизнес и търговския секретар Kemi Badenoch за “дивидентите” от Brexit, реалните отзиви от индустрията подлагат на съмнение тези твърдения.

Представители на пчеларската индустрия във Великобритания, като Пол Бартън от Асоциацията на пчеларите фермери, изразяват съмнения относно увеличението на износа за Саудитска Арабия, тъй като не са забелязали значителна подкрепа от правителството за разширяване на пазарите. Освен това, секторът се сблъсква с предизвикателства, свързани с вноса на матки, което е затруднено от бюрократичните изисквания след Brexit.

В козметичната индустрия, въпреки твърденията за ползи от премахването на търговски бариери с Китай, Мили Кендал от Британския козметичен съвет подчертава, че загубите от търговията с ЕС са много по-големи от спечеленото и че малките компании се отказват поради сложностите, въведени от Brexit.

Относно фармацевтичния сектор, докладът твърди за отключени възможности за износ, но анализатори като д-р Дженифър Кастанеда-Наварете от Кеймбридж университет изтъкват, че тези цифри представляват само малка част от общия износ на фармацевтични продукти на Великобритания, като същевременно страната се сблъсква с търговски дефицит в сектора.

Въпреки опитите на правителството да представи Brexit в положителна светлина, реалните отзиви от бизнеса и анализите на експерти подчертават съществуващите предизвикателства и негативните последици за малките и средните предприятия, които се борят с новата търговска и регулаторна среда. Това поставя под въпрос твърденията за общите “ползи” от Brexit и подчертава необходимостта от преоценка на търговските и икономическите стратегии на Великобритания след напускането на ЕС.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!