Virgin Atlantic на Ричард Брансън е пред фалит, моли за защита

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
63

Авиокомпанията стана жертва на коронавируса

Снимка: БГНЕС
Авиокомпания Virgin Atlantic подаде молба за защита от фалит по Член 15 от Закона за фалитите в САЩ, превръщайки се в поредната жертва на пандемията от коронавирус, предаде CNBC.

Превозвачът е депозирал съответния документ в американския федерален съд по фалитите в Ню Йорк след процедура във Великобритания, където Virgin Atlantic получи одобрение за свикване на събрание на засегнатите кредитори на 25 август. Очаква се тогава да бъде гласуван план за преструктуриране на компанията.

По-рано от Блумбърг съобщиха, че говорител на Virgin Atlantic е заявил пред съд в Лондон, че парите на компанията ще свършат през септември, ако планът за преструктуриране не бъде одобрен.

Чуждестранните компании използват Член 15 от Закона за фалитите в САЩ, за да блокират кредитори, които искат да заведат дело срещу компанията или да запазят нейни активи в САЩ

През юли авиокомпанията заяви, че сделката с частни кредитори елиминира нуждата от подкрепа от страна на британското правителство, която търсеше основателят и Ричард Брансън.

Компанията, която е 51% собственост на Virgin Group и 49% на американската авиокомпания Delta, затвори базата си на лондонското летище „Гетуик“ и съкрати повече от 3500 работни места, за да се справи с последствията от пандемията от COVID-19.

През юли Virgin Atlantic обяви, че е постигнала сделка с кредиторите на стойност 1,2 млрд. паунда (1,6 млрд. долара), която да осигури бъдещето на компанията след кризата. В молбата до съда компанията обяснява, че резервациите са паднали с 89% в сравнение с миналата година и че търсенето на пътувания през второто тримесечие на 2020 г. е на около 25% от нивото от 2019 г.

По публикацията работи: Нели Христова
dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!