Великобритания затяга изискванията за пристигащите от чужбина, които ще си правят по три теста за коронавирус

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
808

Снимка: AP

Великобритания затяга изискванията за пристигащите
от чужбина, които ще си правят по три
теста за коронавирус

Лондон, 9 февруари /БТА/
Великобритания заяви, че от другата седмица ще въведе по-строг граничен контрол в рамките на противоепидемичните мерки, предаде Ройтерс.
За пристигащите от чужбина ще има изискване да останат в хотел под карантина, като нарушителите ще бъдат заплашени с до десет години затвор и глоба. Те освен това ще трябва да си правят по три теста за коронавирус.
Според сега действащите във Великобритания противоепидемични мерки ваканциите в чужбина са забранени, а за пътуващите има задължителни изисквания за тест и карантина. Днес обаче правителството обяви, че ще въведе допълнителни мерки поради риска от разпространение на нови варианти на коронавируса, срещу които ваксините може и да не работят.
Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че който наруши новите правила, които ще влязат в сила в понеделник, 15 февруари, може да влезе в затвора или да бъде глобен с до 10 000 лири.
“Всеки, който излъже във формуляра за локация на пътниците и се опита да скрие, че е бил в страна от “червения списък” през последните десет дни преди да пристигне тук, ще бъде заплашен с до десет години затвор”, каза той в парламента.
Британски и ирландски граждани, пристигащи в Англия от най-високорисковите страни, тези в “червения списък” като Южна Африка, ще трябва да платят 1750 лири и да изкарат минимум 10-дневна карантина в (специално определен) хотел, заяви Ханкок.
Британското правителство, което беше критикувано, че е закъсняло със затягането на мерките по границите, заяви, че е наело 16 хотела с първоначален капацитет от 4600 стаи, а ако е нужно, ще осигури и още. По-строгите мерки накараха авиокомпаниите и летищата, които вече бяха поставени на колене от пандемията, да призоват за помощ.
Пристигащите в Англия сега трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, не по-стар от три дни, и после да се изолират за десет дни. От понеделник британското правителство ще въведе нови изисквания за тестване, каза Ханкок.
Така пристигащите от чужбина ще трябва да си направят общо три теста за коронавирус: първо преди да отпътуват, а след това още два – на втория и на осмия ден от 10-дневната карантина, отбелязва ДПА.
Според сега действащите правила единствените хора, които могат да влизат във Великобритания, са тези с британско гражданство или с разрешение за пребиваване, прибиращи се у дома, или хора, които имат “законно основание” да дойдат в страната.

/НС/
bta.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!