Защо две жени решават да продават фалшиви PCR-тестове във Великобритания?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
199

Много хора не искат да плащат високите цени на истинските тестове

Снимка: БГНЕС
Заради пандемията от COVID-19 почти всички държави изискват отрицателен PCR тест при пътуване. Но много хора решиха да се опитат да измамят системата, като използват фалшиви сертификати, с които да преминат границата. Във Великобритания истинските тестове струват стотици лири.

Репортерът на BBC Джойс Етуту разговаря с две жени, които признават, че използват и продават фалшиви сертификати.

“Бях някак притеснена, защото не знаех какво да очаквам. Когато стигнах до гишето, където проверяват паспорта ви, преди да се качите на самолета, мъжът поиска сертификатът за тест за COVID-19. Той буквално го прочете за не повече от 10 секунди, а след това се усмихна и ме попита къде отивам и каза “безопасен полет “. Бях облекчена, защото знаех, че след като преминах това, съм свободна.”

Това разказва 24-годишната Луиз (името е променено), която пътува до Гана през октомври, използвайки фалшив отрицателен сертификат за PCR тест – документацията, която някои страни изискват, за да докажете, че нямате вирус.

Гана е една от тези страни и Луиз казва, че е трябвало да пътува до там по работа, но не е могла да си позволи разходите за теста. Във Великобритания тестовете струват между 100 и 300 паунда, така че тя потърсила фалшив сертификат.

“Попитах хора, които познавах, дали работят с фотошоп? Помолих приятелите си да разгледат тестовете за COVID, само, за да проучат структура на това как изглежда сертификатът и след това някой да ми направи такъв”, разказва Луиз.

Покупката или дори опитът да се купи фалшив сертификат е престъпление в Обединеното кралство, а използването на фалшиви сертификати за пътуване е измама чрез фалшиво представяне. Ако ви хванат да продавате фалшиви сертификати, може да получите няколко години зад решетките.

В момента отговорността да проверят дали пътниците имат отрицателен резултат от тест, е на авиокомпаниите.

Джесика също е на 24 години. Тя признава, че продава фалшиви сертификати за PCR тестове на хора, които са искали да пътуват в чужбина, като рекламира нейните услуги в социалните медии. За нея това са “лесни пари”.

“Те просто не искаха да платят 150 лири за тест. Аз взимам 50 британски лири. Тъй като беше толкова евтино, хората ми задаваха толкова много въпроси, като “Как работи?” “Когато стигна до мястото, ще проверят ли два пъти?”, “Как го направихте?”, “Ще имам проблеми?”, разказва Джесика.

Тя оправдава измамната дейност пред себе си, като казва, че е самотен родител: “Никой не ми помага, никой не ми дава пари. Ако трябва да поема малък риск, за да спечеля около 300 паунда, за да нахраня детето си, повярвайте ми, че ще го направя.”

Джесика осъзнава, че има пазар за фалшиви сертификати, след като се наложило да пътува сама. Тя не искала да плати таксата за тест, а нейна приятелка й казала, че познава някой, който е пътувал с фалшив сертификат, и затова тя решила да създаде подобна схема.

Момичето признава, че е продала осем фалшиви сертификата, но е решила да спре, когато осъзнала въздействието на COVID-19 върху живота на хората.

“Сега се чувствам зле. Аз съм човек, който работи в сектора на здравеопазването, така че очевидно не искам това на съвестта си. Хората се заразяват с коронавирус заради мен и то в други страни, които нямат възможност за медицинска помощ, както ние тук.”

“Спестих между £200 – £250 с помощта на фалшив сертификат”

“За мен това беше по-скоро поради финансови причини”, казва Луиз за своята измамна дейност. “Не е защото не исках да се явя на теста. Не беше осъществимо … и знам, че някои хора може би си мислят “защо въобще пътуваш”? Спестих около 200 до 250 британски лири, като използвах фалшив сертификат.”

Подобно на Джесика, Луиз знае, че извършва измама, но признава, че ще го направи отново.

“Докато няма някакъв тип система, която може да проследи в коя клиника или болница някой е преминал тест, не разбирам защо да се притеснявам”, заявява тя.

Понастоящем има само анекдотични примери, които демонстрират мащаба на този проблем.

Европол наскоро предупреди за използването на фалшиви сертификати, обвинявайки престъпни банди.

Мъж беше арестуван на летището в Лутън миналия месец по подозрение за продажба на фалшиви сертификати. А в Париж наскоро френските власти арестуваха седем души на летището Шарл де Гол. Твърди се, че са проверили 200 фалшиви теста на цифрови устройства.

Правителството на Обединеното кралство казва, че можете да предоставите доказателство за своя отрицателен тест с отпечатан документ, имейл или текстово съобщение. Доказателството трябва да включва вашите лични данни, датата на извършване на теста и името на доставчика на теста и техните данни за контакт.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), търговската асоциация на световните авиокомпании, излезе с възможно решение за откриване на фалшиви сертификати. Те предложиха идеята за ново “приложение за пътуване на IATA”, казва Алън Мъри Хейдън, който е ръководител на летищните продукти за пътници и сигурност в IATA.

Пътникът създава профил въз основа на своите паспортни данни. Когато получат резултатите от тестовете си, лабораториите могат да ги изпратят на пътника като “удостоверими идентификационни данни”, което означава, че пътникът не може да променя резултатите от теста и тези резултати са свързани с тяхната самоличност.

По публикацията работи: Нели Христова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!