Великобритания задлъжня с рекордните 162 млрд. долара за три месеца

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
101

 

Дълговете на британското правителство са се увеличили с рекордните 128 милиарда паунда (162 милиарда долара) през първите три месеца на фискалната 2020/21, включително юни, по време на най-строгите мерки за ограничаване на движението поради Covid-19, съобщава БГНЕС. Това е повече от двойно увеличение в сравнение със заемите от същия период на миналата година. Повечето икономисти смятат, че дългът на брутния вътрешен продукт (БВП) на британското правителство тази година ще бъде най-големият след Втората световна война.

Само през юни 2020 г., с изключение на задлъжнялостта на държавните банки, държавата е заела 35,5 милиарда, съобщи днес Службата за национална статистика, което е пет пъти повече в сравнение с предходната година.

Британският министър на финансите Риши Сунак миналата седмица обяви нов пакет от мерки до 30 милиарда, които отчасти са насочени към насърчаване на компаниите да наемат отново хора, при повече от 9 милиона уволнени работници.

Дългът на британския публичен сектор, с изключение на държавните банки, остана малко под прага от 100% от БВП, който се очакваше да се повиши през май, благодарение на ревизираните данни за икономическия растеж. Сега публичният дълг на Великобритания възлиза на 1,98 трилиона, или 99,6% от БВП. Това е най-голямото ниво на дълга от 60-те години на миналия век според статистическото бюро.

“В средносрочен план ние трябва и ще върнем публичните си финанси на устойчиво ниво”, каза днес Сунак.

© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!