Русия се е намесила в референдума за независимост на Шотландия, съмненията за Брекзит остават

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
85

Mосква се е намесила в референдума за независимост на Шотландия през 2014 г., в който победи лагерът за оставане в Обединеното кралство. Правителството и разузнавателните служби във Великобритания обаче не са направили достатъчно, за да подготвят точна оценка на опитите на Кремъл да се намеси в референдума за Брекзит през 2016 г., и въпреки индикациите, че е имало такива действия, няма как това да бъде потвърдено.

 

Заключенията са от отложен с 9 месеца доклад на парламентарна комисия, която наблюдава дейността на службите. Според текста има “достоверни коментари с открит достъп, предполагащи, че Русия е предприела кампании за влияние във връзка с референдума за независимост на Шотландия през 2014 г.”, но въпреки съмненията, че това е станало и с референдума за Брекзит, британското правителство не е било достатъчно ангажирано с търсенето на доказателства.

“Не ни е е предоставена никаква оценка след референдума на руските опити за намеса” и това контрастира с реакцията на Съединените щати при изборите за президент през 2016 г., спечелени от Доналд Тръмп, се казва в доклада. Тогава работата на разузнавателната общност в САЩ отне два месеца след вота, а некласифицирано резюме на изготвения доклад бе публикувано с отворен достъп.
“Дори ако в подобна оценка се бе заключило, че е имало минимална намеса, това щеше да е ценно за успокояване на обществото, че демократичният процес на Великобритания е в относителна безопасност,” се казва още в доклада.

Според него публично известните изследвания показват че в програмите на телевизиите RT и Sputnik TV подчертано са преобладавали истории в полза на Брекзит и срещу ЕС. В “Туитър” са “използвани ботове и тролове” и това е доказателство за руския опит да се повлияе на процеса в тези същите изследвания. Когато обаче комисията е поискала писмени доказателства от контраразузнавателната служба MI5, в началото са предоставени “само шест реда текст”.

“Великобритания приветстваше руските пари, а задаваше малко – ако изобщо е имало – въпроси за произхода на това сериозно богатство,” продължава текстът. “На Великобритания се гледа като особено благоприятна дестинация за руски олигарси и парите им” и това “предлага идеалния механизъм, с който нерегламентирани финанси могат да бъдат рециклирани през т. нар. лондонска перачница.

Документът от 55 страници разглежда действията на Русия. Идеята му бе да реагира на подозренията за намеса в кампанията за референдума за Брекзит през 2016 г., довел до излизането на Великобритания от ЕС. Той се публикува при леденостудени отношения между Лондон и Москва, а кризата само се задълбочи от обвиненията на “Даунинг стрийт” към Кремъл миналата седмица – както за намеса на “руски елементи” в кампанията за изборите миналата година, така и за кибератаки с цел кражба на информация за ваксина за коронавируса, причинил сегашната пандемия. Кремъл отхвърля обвиненията.

Комисията по разузнаването и сигурността в британския парламент започна разследването си през ноември 2017 г. и предаде доклада си на премиера Борис Джонсън в средата на октомври миналата година. Правителството се позова на съображения, свързани с националната сигурност, за да не разкрива съдържанието му. Неотдавна премиерът разреши докладът да бъде публикуван.

Според текста “Русия, изглежда, смята Великобритания за една от главните си разузнавателни цели на Запад.” Медии като “Спутник” и RT, както и фигури от кампанията за Брекзит, цитираха доклада като свидетелство за липсата на намеса в референдума, довел до излизането ва Великобритания от ЕС.

dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!