Ето го душманинът на крадците

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
117

Учени от университета Дърам във Великобритания и германския институт “Фраунфофер” създадоха материал, наречен “Протей”, който е невъзможно да бъде разрязан.

 

Описание на разработката е публикувано в научното списание “Scientific Reports”, пише БГНЕС. При опит да се разреже, материалът изпраща вълни, които разрушават остриетата на използвания трион или нож.

Характеристиките на този материал се обясняват с неговата вътрешна структура. Състои се от керамични сфери, разположени в алуминиева пчелна структура.

В резултат на това бормашините могат да пробият горните слоеве, но се изтъпяват, когато стигнат до керамичните сфери. След това малки частици керамичен прах попълват празнините в металната конструкция, което прави материала по-труден за разрязване, а скоростта само усилва ефекта.

“Протей” е с плътност 15% от тази на стоманата. Учените смятат, че материалът може да се използва за например за неразбиваеми ключалки за велосипеди и за защитно облекло.
standartnews.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!