Великобритания вероятно няма да отмени блокадата до края на май

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1500

Потвърдените случаи на коронавирус в страната са почти 40 хил.

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Великобритания едва ли ще отмени строгите правила на блокадата до края на май, заяви водещ съветник на правителството, цитиран от Ройтерс. Той предупреди, че разпространението на коронавируса първо трябва да се забави и да бъдат въведени интензивни тестове.

Правителството постави Великобритания под повсеместна блокада, като затвори заведения, ресторанти и почти всички магазини, като в същото време нареди на хората да си останат у дома, ако не е наложително да излизат.

Мярката цели ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната, която има почти 40 хил. потвърдени случаи и 3605 починали, но някои експерти започват да се питат дали затварянето на икономиката няма да коства повече животи в дългосрочен план.

„Искаме да достигнем до положение, при което поне към края на май да можем да заменим пълната блокада, която имаме сега, с някои не толкова интензивни мерки, базирани на технологии и тестове“, заяви пред BBC Radio Нийл Фъргюсън, водещ преподавател по математическа биология в Imperial College London.
Първоначално Великобритания възприе предпазлив подход към пандемията, но премиерът Борис Джонсън промени позицията си и наложи строги мерки за социално дистанциране, след като модел на Фъргюсън показа, че четвърт милион души в страната може да умрат.
Оттогава реакцията е затруднена от липса на обдишватели и неспособност за извършване на масови тестове, за да се определи дали хората, особено здравните работници, са изградили имунитет.

Греъм Медли, който е друг високопоставен съветник на правителството и ръководител на моделирането на пандемията, се опасява, че Великобритания се е озовала в ъгъла без ясен изход от стратегия, която може да навреди на икономиката и на психическото здраве на много хора.

Близо един милион души във Великобритания са подали заявления за социални помощи само за две седмици, сочат официални данни, според които икономиката се насочва към депресия и тя може да е по-лоша от срива през 30-те години на миналия век.

„Ако продължим с блокадата, това ни купува повече време, можем да помислим повече, но тя не разрешава нищо“, казва Медли пред вестник Times.

„Ние се озовахме в ъгъла, защото след това въпросът ще бъде какво правим сега? В широк план ще продължим ли да вредим на децата, за да защитим уязвимите хора, или не?“, допълва той.

Здравният министър Мат Хенкок си е поставил за цел извършването на 100 хил. теста на ден до края на този месец, десет пъти повече в сравнение със сегашните нива, но лидери в индустрията се опасяват, че това няма да е възможно заради недостиг на тестове. Обсъждат се и сертификати за имунитет.

Медли смята, че тестовете за антитела може да помогнат, но засега не функционират.

Правителството съобщи, че ще освободи затворници, които са смятани за нискорискови и им остават няколко седмици от присъдите.

Премиерът Борис Джонсън, който се самоизолира, след като даде положителен резултат за новия коронавирус, заяви, че ще покани лидери на опозицията на среща идната седмица заедно с главния здравен инспектор на Великобритания и научен консултант.

„Като партийни лидери имаме дълг да работим заедно в този момент на извънредно положение в цялата страна“, каза премиерът.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!