Великобритания ускорява плановете си за защита на Лондон от наводнения

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
94

Градът понастоящем е защитен от вълните чрез подвижна бариера

Снимка: БГНЕС

Великобритания ускорява плановете си за защита на Лондон от наводнения, причинени от затоплянето на климата и повишаването на морското равнище, като ускорява плана си за работа за защита на центъра на града с 15 години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Лондон, който е разположен на приливния участък на река Темза на около 80 км от морето, понастоящем е защитен от вълните чрез подвижна бариера за наводнения с ширина 520 метра, разположена на изток от града, която се вдига няколко пъти годишно.

В изявление правителството заяви, че ускорява съществуващата програма за адаптиране към климата, като определя повишаване на защитните съоръжения в града до 2050 г., а не до 2065 г., както първоначално бе заложено в документ от 2012 г.

“Нивото на морето се покачва с ускорени темпове в цялото устие на Темза и затова е от съществено значение да действаме сега, за да реагираме на променящия се климат”, заяви Джули Фоли, официален представител на публичния орган на Агенцията по околна среда, който е разработил плановете.

В изявлението на правителството се казва, че промяната се основава на подобрени модели на изменението на климата, които показват “повишен риск от наводнения от затоплянето на климата и покачването на морското равнище”.

През април Световната метеорологична организация заяви, че нивото на световния океан се покачва повече от два пъти по-бързо, отколкото през първото десетилетие на измерванията през 1993-2002 г. и е достигнало нов рекорд миналата година.

Пълният преработен план на Великобритания ще бъде публикуван по-късно днес.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!