Великобритания и Нидерландия договориха “международна коалиция” за F-16 за Украйна

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
138

Британският премиер Риши Сунак обяви, че заедно с нидерландския си колега Марк Рюте е постигнал съгласие за изграждането на”международна коалиция” за предаване на изтребители на Украйна, предаде “Гардиън”.

Според цитиран от вестника говорител на “Даунинг стрийт” целта е де подкрепена Украйна “във всичко от обучение до предоставяне на F-16”. Това става, след като Лондон обяви, че Киев ще получи дронове с голям обсег в близките месеци.

Ден по-рано, в края на европейската си обиколка, украинският президент Володимир Зеленски намекна, че са възможни “много важни” решения за изтребителите с помощ на Великобритания. “Говорихме за това и виждам, че съвсем скоро ще чуете за някои, мисля, много важни решения, но трябва да поработим още малко.”

Късно снощи във вечерното си обръщение Зеленски заяви и че в коалицията, редом с Великобритания и Нидерландия, участва и Франция. Според френския президент Еманюел Макрон обаче е “рано” да са обсъжда възможността Украйна да получи изтребители. За обучение обаче Париж има готовност, обясни Макрон в интервю след срещата си със Зеленски.

Според началника на кабинета на Зеленски Андрий Ермак още една държава може да се включи в обучението: Белгия.

F-16 не са на въоръжение в британските военновъздушни сили. Заедно с Нидерландия и всяка друга страна, която би се присъединила, Великобритания ще трябва да убеди Съединените щати да дадат разрешение за предаване на такива изтребители.

Един от аргументите на Вашингтон срещу подобна стъпка е, че е непрактична, тъй като изискват обучение, а и руските системи за противовъздушна отбрана лесно биха могли да ги свалят. Все пак през март Си Ен Ен съобщи, че САЩ работят с украински пилоти, за да разберат колко дълго ще продължи обучението.

dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!