Великобритания улеснява достъпа на строители до трудовия си пазар

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
232
A new building is being constructed with use of tower crane

Източник: iStock

Великобритания разшири своя “списък с недостигащи професии” в строителството, което позволява по-лесно наемане на работна ръка от чужбина, предава “Ройтерс”. Промените засягат зидари, покривачи, керемиджии, дърводелци и мазачи, които ще се възползват от по-евтини визи и по-леки критерии за заетост.

Въпреки че Великобритания се сблъсква с остър недостиг на работници в някои сектори, това предизвиква политически проблеми за управляващата Консервативна партия на премиера Риши Сунак, която обещава да намали нетната миграция в последното десетилетие.
Министерството на вътрешните работи заяви, че добавянето на нови професии в строителството ще подпомогне националната инфраструктура и ще стимулира растежа на свързаните индустрии.

През март независимият консултативен комитет по миграцията препоръча включването на работни места в строителството към списъка с недостигащи професии. Списъкът вече включва медицински работници, строителни инженери, лабораторни техници и други роли в здравеопазването.

Данните, публикувани през май, показват, че нетната миграция към Великобритания достигна рекордно високо ниво от 606 000 души през миналата година. Това подтикна премиера Сунак да направи обещания за намаляване на броя на пристигащите.

Критиците на Брекзит твърдят, че излизането на Великобритания от Европейския съюз е увеличило недостига на работна ръка, тъй като гражданите на ЕС вече не могат да пътуват без визи, за да работят в страната, както преди.

Работниците в професии с дефицит ще могат да получават 80% от стандартната заплата и ще отговарят на изискванията за виза, като представят оферта за работа от работодател и докажат владеенето на английски език, според изявлението на правителството.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!