Великобритания търси търговски партньори в Индо-тихоокеанския район

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
79
epa08178581 A man raises Union Flags on Parliament Square in London, Britain, 30 January 2020. After a process that lasted over three years, Britain's withdrawal from the EU is set for midnight CET on 31 January 2020. EPA/NEIL HALL

Източник: ЕПА

Великобритания става част от индо-тихоокеанския търговски блок в четвъртък, когато министрите от създадения наскоро търговски пакт с 12 държави се срещнат на виртуална церемония в множество часови зони, пише европейската редакция на “Политико”.

Главните преговарящи и висши служители от страните членки се съгласиха в сряда, че Великобритания е изпълнила изискванията, за да се присъедини към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP), съобщава изданието, като се позовава на свои източници.

Преговорите са “приключени” и около присъединяването на Великобритания “всичко е договорено и потвърдено”, каза дипломат от страна-членка при условие за анонимност.

Обединеното кралство ще бъде първата нова нация, която се присъедини към пакта, откакто беше създаден през 2018 г. Настоящите негови членове са Австралия, Бруней, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Виетнам и Канада.

Припомняме, че една от най-широко рекламираните цели на Брекзит беше именно възможността Великобритания да се присъединява свободно към други търговски съюзи и да сключва търговски споразумения със страни от целия свят при избрани от нея условия.

Присъединяването на Великобритания означава, че тя е изпълнила високите стандарти на изискванията за достъп до пазара и че ще се приведе в съответствие със санитарните и фитосанитарните стандарти на блока, както и с разпоредби като уреждане на спорове между инвеститор и държава. Разрешаването на спора между Обединеното кралство и Канада относно достъпа до селскостопанския пазар по-рано този месец изглади пътя към присъединяването.

Държавите-членки са “предпазливи” от “създаващия прецедент характер” на присъединяването на Великобритания, каза правителствен служител от страна-членка, тъй като молбата на Китай за присъединяване също очаква своя ред. Това означава, че е в интерес на Обединеното кралство да гарантира, че присъединяващите се страни предоставят амбициозни предложения за достъп до пазара си, добавиха те.

Министрите на търговията от блока ще се срещнат късно в четвъртък по Гринуичко време, “за да одобрят всичко”, каза дипломатът, цитиран в началото. Сделката ще бъде подписана по-късно, тъй като текстът трябва да бъде легално проверен и преведен на различни езици – включително френски в Канада. “Това отнема време”, са заявили източниците.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!