Великобритания ще настани хиляди търсещи убежище в бивши военни бази

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
84

Робърт Дженрик

Британското правителство заяви в сряда, че планира да настани хиляди търсещи убежище в две изоставени военни бази – част от поредица от мерки за обезсърчаване на мигрантите да пресичат Ламанша с малки лодки, предаде “Асошиейтед прес”.

Зам.-министърът на имиграцията Робърт Дженрик каза, че бившите казарми на Кралските военновъздушни сили в Англия ще осигурят “основно и функционално настаняване” за до 3700 търсещи убежище и ще спестят на правителството милиарди паунда (долари) годишно от настаняване в скъпи хотели.

“Настаняването на мигрантите трябва да посреща основните им жизнени потребности и нищо повече. Защото не можем да рискуваме да станем магнит за милионите хора, които са разселени и търсят по-добри икономически перспективи”, заяви Джерик.

Той също така отбеляза, че министрите проучват възможността за използване на “плавателни съдове” за настаняване, предаде “Ройтерс”.

Според властите данъкоплатците покриват хотелски сметки на стойност 2.3 милиарда паунда (2.8 милиарда долара) годишно за търсещи убежище, които често остават в местата за временно настаняване с месеци, докато чакат решение от служители, които се борят да се справят с натрупването на стотици хиляди случаи.
Използването на хотели за настаняване на мигранти предизвика разгорещени дебати и понякога бурни протести в Обединеното кралство.
Благотворителни организации определиха последните планове на правителството като неподходящи за уязвими хора, бягащи от война.

“Трябва да гарантираме, че хората, бягащи от война, конфликт и преследване, имат достъп до безопасно, достойно и подходящо настаняване, докато са в системата за убежище на Обединеното кралство”, каза Енвер Соломон, главен изпълнителен директор на Съвета за бежанците.

Повече от 45 хил. души са пристигнали във Великобритания с лодки от Северна Франция през 2022 г. спрямо 28 хил. през 2021 г. и 8 500 през 2020 г.

Консервативното правителство на премиера Риши Сунак е решено да предприеме мерки срещу това. Властите прокарват спорен законопроект за миграцията, който ще забрани молбите за убежище от всеки, достигнал Обединеното кралство по неразрешен начин, и ще депортира мигрантите обратно у дома или в безопасна трета страна.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!