Великобритания се връща с 30 години назад заради санкциите срещу Русия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
894

Островът отново ще добива въглища

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Британското правителство реши страната да започне да добива въглища за първи път от 30 години насам. Това се прави с цел намаляване независимостта от руските енергийни ресурси. Това съобщи Daily Telegraph, позовавайки се на източници от управляващата Консервативна партия.

Според тяхq Майкъл Гоув – министър на жилищното строителство, регионалното развитие и местното самоуправление, е за развитието на бъдеща въглищна мина в град Уайтхейвън в Камбрия в северозападна Англия. Кабинетът е убеден, че това предприятие ще осигури въглища на ключовите стоманодобивни заводи в кралството срещу антируските санкции.
Общинските власти издадоха разрешение за изграждане на такова съоръжение в Уайтхейвън през октомври 2020 г., но след критики от опозицията и еколозите, правителството инициира нов преглед на осъществимостта на проекта. Премиерът Борис Джонсън каза на 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP26) миналия ноември, че не подкрепя изграждането на нови мини. Според изданието събитията в Украйна могат да принудят правителствения глава да преразгледа позицията си.

Според вестника, мината в Уайтхейвън е планирана за добив на коксуващи се въглища, 40% от които вносът в кралството доскоро идваше от Русия. Индийската Tata Steel, работеща преди във Великобритания, и British Steel – йоркширска фирма, собственост на китайската Jingye Group, обявиха, че са спрели да купуват коксуващи се въглища от Русия и са преминали към доставчици от Уелс, САЩ и Канада, добавя Daily Telegraph. На 6 април британското външно министерство информира за плановете си да спре вноса на руски въглища до края на тази година.

Източници на изданието заявяват, че министър Гоув трябва да вземе окончателно решение за изграждането на мина в Камбрия до 7 юли. Ако проектът бъде одобрен, правителството на кралството ще трябва да се съди с еколози, убеден е вестникът.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!