Великобритания се цели в масово ваксиниране срещу коронавируса от 1 декември

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
511

Снимка: iStock/Guliver

Великобритания се готви да започне масова ваксинация срещу COVID-19 още от 1 декември тази година. Това подсказва информация, цитирана от британския ежедневник The Guardian.

Става въпрос за следното – британските здравни служби да са готови да почнат масова ваксинация. Това обаче изглежда ще е проблем, поради прекомерната ангажираност на всички специалисти с овладяването на коронакризата в момента. Именно в този дух тази сутрин доц. Андрей Чорбанов, ръководителят на българския екип, работещ върху наша ваксина срещу коронавируса, коментира, че ваксината ще помогне за следващата пандемия.

Британската идея е личните лекари да имунизират – вече е ясно, че Великобритания е купила 40 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, което значи, че може да ваксинира 20 млн. души – всеки с по 2 дози. Населението на Великобритания наброява приблизително 60 млн. души. Британското здравно министерство иска да има готовност за старт от 1 декември, само че поне засега това изглежда малко вероятно, коментира The Guardian.

За да се получи планът, който здравният министър Мат Ханкок определя като „гигантска логистична операция”, ще бъдат отворени 1260 центъра за масова ваксинация в цяла Англия. Те ще работят по 12 часа на ден, 7 дни в седмицата! За всяка поставена ваксина, поставилият я лекар и/или медицинска сестра вземат по 12,58 паунда на човек.

С приоритет при ваксинирането са рискови групи от населението – с хронични заболявания, по-възрастни, медици. За целта трябва да бъдат отделени 150 млн. паунда, за да се наеме необходимият брой лекари и медицински сестри. И тъй като едва ли личните лекари ще стигнат, в операцията се очаква да бъдат включени парамедици, физиотерапевти и дори фармацевти.

Операцията по поставяне на ваксина не е проста – двете дози се вземат в рамките на 3 седмици, а всеки пациент ще бъде наблюдаван по 15 минути след поставяне на инжекция. Вече има предупреждения, че заради коронавируса намалява броят на хирургичните операции в страната, а това може да е много тежък удар за редица пациенти. Само между януари и август тази година, в Англия 4,7 млн. души по-малко са си сменили става на коляно или бедро, отколкото е било обичайно за този период в предишни години.

© Actualno.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!