Великобритания се самоубива с Brexit – икономиката се срива, животът поскъпва

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
227

Всяко домакинство плаща по 250 евро повече за храна на месец

Великобритания сама си организира кризата, при това в контекста на другите големи кризи като пандемията и войната в Украйна. Нито едно от големите обещания, свързвани с Brexit, така и не беше изпълнено.

“Бюрокрацията и разходите нарастват все повече и повече. Малките фирми изнемогват”, казва пред ZDF Саймън Спурел, доскорошен собственик на мандрата “Cheshire Cheese Company”. Той разчитал много на бизнеса с ЕС, който само за една нощ бил ликвидиран с решението на Великобритания да излезе от Общността.

Същевременно от държавата така и не била отпусната никаква помощ, а под сурдинка казали на Спурел, че ще е най-добре да си открие филиал в Европа. В крайна сметка му се наложило да продаде фирмата си на голяма компания за производство на млечни продукти.

Две години след излизането от ЕС този ход не се отразява никак добре на икономиката, тъй като и на големите фирми им се налага да се борят с последствията. Прирастът на БВП междувременно е с 4% до 6% по-нисък, вносът и износът с ЕС са спаднали с 15 на сто, Великобритания е единствената държава от Г-7, която така и не е възстановила икономическите си показатели от времената преди пандемията.

Освен това спадна стойността на британската лира – с 10 до 15 процента, а скъпият внос продължава да стимулира инфлацията. Направени са изчисления, според които в резултат от Brexit всяко домакинство плаща по 250 евро повече за храна на месец, предаде DW.

Споровете между Лондон и Брюксел по т.нар. Северноирландски протокол също още не са намерили решение. По силата на този протокол Северна Ирландия в икономически план е все още част от ЕС, което позволява границата към Република Ирландия да остане отворена. Пробританските партии в Северна Ирландия обаче не подкрепят това положение, блокират регионалния парламент, а правителство няма вече от месеци, което дава негативно отражение върху редица сектори – например върху здравеопазването.

Управляващите консерватори се самоунищожиха чрез Brexit и на следващите избори вероятно ще се окажат в опозиция. Лейбъристите пък бягат от темата за Brexit като дявол от тамян – от страх, че техните патриотично настроени избиратели от работническата класа ще накажат всяко евентуално насочване към ЕС, за да не постави то бъдещата им изборна победа под въпрос.
Снимка: БГНЕС
bgonair.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!