Великобритания се подготвя за нов локдаун

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
20239

 

на снимката: Борис Джонсън – премиер на Великобритания

Очаква се през следващата седмица британският премиер Борис Джонсън да очертае нова тристепенна система за блокиране, тъй като нивата на заразяване с коронавирус нарастват, особено в Северна Англия.

Джонсън е силно критикуван в страната си, след като в медиите изтече информация за подробен план на правителството без консултация с местните лидери. Очаква премиерът да обяви новите мерки в понеделник пред парламента.

Главният му стратегически съветник Едуард Листър предупреди в петък, че е много вероятно да се наложат по-строги правила. „Правителството ще обсъди набор от мерки с местните лидери „, пише той, като срещите продължават през уикенда.

Какво ще представлява системата

Тристепенната система трябва да сложи ред в бъркотията от правила в Англия. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат свои делегирани правителства и отделни здравни системи.

Пъбовете в централна Шотландия са затворени за малко повече от две седмици, за да се опитат да намалят броя на заразените. Предвижда се баровете и заведенията да имат ограничения за часовете, в които да работят, както и да се ограничат социалните контакти.

Няма да бъдат допускани социални контакти с хора, извън домакинството, включително и на открито. Кметът на Ливърпул Джо Андерсън заяви пред Би Би Си в събота, че очаква северният град да влезе в режим на блокиране от трета степен от вторник.

Ситуацията се влошава

Повече от 42 000 души са починали след избухването на пандемията във Великобритания, което означава, че страната води в черната класация в Европа. Нарастват опасенията, че се задава втора, по-смъртоносна вълна, както и какви ще бъдат социалните и икономическите последици.

Мерки

В петък правителството заяви, че ще изплаща до 2/3 от заплатите на персонала на фирми, принудени да затворят през зимните месеци. Въпреки че 30-40-годишнтите хора са основните двигатели на вълната, от миналия месец се наблюдава и осемкратно увеличение на инфекциите на лица на възраст над 65 години, сочи най-голямото проучване на Великобритания.

debati.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!