Великобритания се подготвя и за Brexit без сделка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
74

Местни медии съобщават за готвен нов министерски пост, който да подготви страната за „твърд“ изход от ЕС
Снимка: Архив Ройтерс
Лондон се подготвя сериозно за излизане от ЕС и без сделка, пише CNBC, позовавайки се на публикации в местните медии. Според цитирана информация в The Telegraph по-късно този месец премиерът Тереза Мей ще представи на правителството министър, който да отговаря именно за това – Brexit без сделка.
Според анализатори това е опит на управляващите да демонстрират пред ЕС, че страната има сериозни намерения да излезе от общността, дори и да не успее да постигне търговско споразумение с останалите страни.
Новият министър ще работи заедно с Дейвид Дейвис, който е главният преговарящ на Обединеното кралство за Brexit. Той ще подготви сценариите, ако сделка няма.
На този етап Лондон не потвърждава информацията. Анализатори обаче коментират пред CNBC, че този ход изглежда логичен. Ако британското правителство има сериозни намерения да напусне ЕС, трябва да бъде подготвено, ако Брюксел не предложи задоволителни условия.
ЕС и Великобритания влязоха във втората фаза на преговорния процес. Двете страни имат около 10 месеца, за да договорят всички подробности по развода, защото постигнатото споразумение трябва да бъде одобрено от парламентите в страните от общността, както и от Европейския парламент. Великобритания трябва да напусне ЕС през март 2019 г.
След пробива в преговорите през декември очакванията за „твърд Brexit“ вече са по-малки.
Самата Тереза Мей вече заяви, че ще работи за сделка, която удовлетворява и ЕС, и Великобритания, допълва Ройтерс.
В страната се заговори и за втори референдум за независимост в Шотландия, ако се стигне до „твърд изход“ от ЕС. За Мей обаче сега на е време за ново допитване, допълва още агенцията.
По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353