Великобритания с мерки срещу използването на чаши за еднократна употреба

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
75

Парламентарната комисия за екологичен одит препоръчва да бъде въведена „такса лате“ и пълната им забрана, ако не бъде изпълнена целта за рециклиране
Снимка: Pixabay
Великобритания трябва да въведе „такса лате“ от 25 пенса (0,34 долара) за чашите за кафе за еднократна употреба и да ги забрани, ако не бъдат постигнати целите за рециклиране до 2023 година. Това реши днес парламентарна комисия, цитирана от Ройтерс.
Във Великобритания под един процент от чашите за кафе могат да бъдат рециклирани, отбелязват британските депутати.
Компаниите Pret A Manger, Caffe Nero, Costa Coffee и Greggs, наред с американската Starbucks, са сред най-големите вериги за кафе във Великобритания и бързо се разраснаха през последните 10 години, за да покрият нарастващото търсене.
Макар някои вериги да предлагат отстъпка в цената, когато клиентите им използват собствени чаши, само 1-2% от купувачите го правят, според парламентарната комисия за екологичен одит, която препоръчва да бъде въведена „такса лате“.
Великобритания изхвърля 2,5 милиона еднократни чаши за кафе всяка година, достатъчно да се обиколи планетата пет пъти и половина, заяви председателката на комисията Мери Крей.
Призоваваме за мерки за намаляване на броя на използваните еднократни чаши, за насърчаване на използването на многократни и за рециклиране на всички чаши за кафе до 2023 година, посочи тя.
Комисията отбеляза, че парите, които ще се съберат от таксата, ще помогнат за подобряването на съоръженията за рециклиране, а ако до 2023 година не бъде изпълнена целта за рециклиране, еднократните чаши трябва да бъдат забранени.
През октомври 2015 година Великобритания въведе такса от 5 пенса за еднократните пластмасови торбички, предлагани от големите магазини, което доведе до намаляване на употребата им с 83% през първата година.
Министерството на околната среда каза днес, че работи в тясно сътрудничество със сектора и има напредък в повишаването на равнището на рециклиране. Говорителка на министерството отбеляза, че ведомството ще разгледа препоръките и ще даде отговор.
/БТА/
По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353