Къде Brexit ще удари най-силно ЕС?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
143

Страните от общността трябва да запазят единство в следващата фаза на преговорите, но възможно ли е да устоят пред заплахите?
Снимка: Архив Ройтерс
Ефектът от излизането на Великобритания от ЕС варира сред различните региони и политики в общността – за някои рисковете са повече, за други по-малко. Анализ на отражението прави Комитетът на регионите в свой анализ, до който достъп е получило европейското издание Politico.
В документа е записано, че има сериозен риск отделните държави да се разделят в позициите си в търсене на по-благоприятни условия за Brexit в следващата фаза на преговорния процес.
Досега общността демонстрираше желязно единство по отношение на правата на гражданите, финансовите ангажименти на Лондон и границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, посочва изданието. Според цитирания от него анализ обаче единната позиция трудно ще бъде удържана, защото всяка държава, всеки регион дори, може да има различни интереси.
Европейските лидери са наясно с тази заплаха. Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди преди дни, че страните от ЕС трябва да останат заедно, или ще бъде постигнато споразумение, което е в ущърб на ЕС, тоест на всички. Преди това и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изказа своите опасения, че в опит да постигнат по-добри условия британците ще работят умишлено да нарушат целостта на блока.
От Комитета по регионите са посочили и най-уязвимите точки на ЕС при Brexit. Очевидни са областите като търговия, селско стопанство и рибарство, както и намаляването на европейския бюджет след излизането на Великобритания, която е нетен вносител.
Ясни са и най-близките страните, които ще са изложени на сериозен риск – Ирландия, Белгия, Холандия, Германия и Франция.
Но картината на Комитета по регионите е много по-комплексна. Търговията например се разглежда на ниво региони тогава стават ясни пълните измерения на кризата, която може да предизвика твърд Brexit.
За Кипър например Великобритания е вторият най-голям търговски партньор и първи по отношение на доставка на услуги и инвестиции. Полша също вече изказва притеснения от Brexit и по-точно какво влияние ще окаже на полската провинция Люблин при свиване на износа на селскостопански продукти.
Великобритания е третият по големина инвеститор в Швеция и седмият на инвестиционния пазар в страната. Вторият по големина пазар за стоките на испанската Мурсия – 75% от износа на хранителни продукти и селскостопански стоки от провинцията се насочва към британския пазар.
Във Фландрия също посочват,че търговско споразумение с Великобритания е от ключово значение, защото твърд Brexit ще коства 42 хил. работни места. Дори и със сделка белгийската провинция ще понесе загуби, но по-ограничени – до 10 хил. работни места, изчисляват местните власти. Износът към Обединеното кралство се оценява на 27,6 млрд. евро годишно.
Ирландия е прекалено зависима в много отношения – само за пример в областта на енергетиката – 89% от петролните продукти и 93% от газа страната получава от Великобритания. От 2007 година двете страни имат общ енергиен пазар и Brexit със сигурност ще застраши енергийната сигурност на Ирландия.
Отношенията между ЕС и Великобритания не са само търговски. Негативен ефект се очаква по отношение на туризма (ефектите са най-видими за провинции в Испания – Балеарските острови, Гърция и Кипър), за работните места на европейците във Великобритания и т.н.
В испанската провинция Андалусия вече коментират отношенията с Гибралтар, който е британска територия и според изчисленията близо 59% от испанците, работещи там, са застрашени.
Къде е България?
Според първите данни на българското Министерство на икономиката Великобритания е десетият по големина пазар на българските стоки през миналата година. През първото полугодие на 2017 година има излишък в търговските отношения с Острова, като износът е на стойност 313,8 млн. евро, а вносът – 240 млн. евро. Сред основните стоки, които изнасяме към Великобритания, са столове, медикаменти и селскостопански стоки (по данни за 2016 г.).
По данни на БНБ през 2016 година британските инвестиции у нас са на стойност около 92 млн. евро. 273 хил. британци са посетили страната ни с цел туризъм.
По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!