Великобритания се насочва към рецесия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
63

Растежът в сектора на услугите е почти в застой през изминалия месец

Снимка: Getty Images News

Великобритания се доближава до рецесия, след като несигурността около Brexit оказа негативно влияние върху сектора на услуги в страната, пише Bloomberg.

Растежът в сектора на услугите е почти в застой през изминалия месец, съобщава IHS Markit. Предходни доклади показаха, че строителството и производството в страната бележат сериозни спадове. Поради това се засилват опасенията, че британската икономика ще се свие с 0.1% през третото тримесечие, обясняват от IHS Markit.

Производството във Великобритания се понижи с 0.2% през второто тримесечие. Ако този сценарий продължи, страната може да навлезе в рецесия, преди да напусне Европейския съюз.

Бизнес активността в сектора на услугите е почти в застой през август, като притесненията около Brexit се засилват, което ограничава разходите на бизнеса и потребителите, коментира главният икономист в IHS Markit Крис Уилиамсон.„Липсата на стабилен растеж в сектора на услуги засилва опасенията, че британската икономиката ще навлезе в рецесия“, обяснява той.

Ситуацията може да се влоши, тъй като правителството на премиера Борис Джонсън ще се стреми да напусне икономическата общност без сделка. Тези притеснения удариха паунда, като валутата достигна най-ниската си стойност спрямо долара от началото на 2017 г.

„Ситуацията във Великобритания е напрегната заради несигурността, която беше предизвикана от Brexit”, казва главният икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) Лоурънс Бун. „След като преговорите за Brexit започнаха, няма ръст на инвестициите. Това е така заради несигурната ситуация“, обяснява той.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!