Великобритания се готви за “несравними” смущения заради лекарска стачка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
110

Кадър от стачката на младшите лекари миналия месец

 

Младши лекари във Великобритания започнаха четиридневна стачка заради заплащането, която вероятно ще причини безпрецедентни смущения в здравните услуги, а правителството предупреди за риск за безопасността на пациентите, предаде “Ройтерс”.

Десетки хиляди младши лекари – квалифицирани лекари, които съставляват почти половината от медицинската работна сила – стачкуват за повишение на заплатите в съответствие с инфлацията.

Британската медицинска асоциация (BMA), профсъюзът, представляващ лекарите, иска 35% увеличение с аргумента, че членовете му са претърпели 26% реално намаление на заплатите за 15 години. Стачката във вторник следва тридневна лекарска стачка миналия месец.

“Този следващ кръг от стачки ще доведе до несравними нива на смущения и ние сме много загрижени за потенциалната тежест на въздействието върху пациентите и услугите в цялата страна”, каза медицинският директор на Националната здравна служба (NHS) Стивън Поуис.

Той допълни, че този път ще има “значително повече” отменени операции и процедури от тези 175 хил., които бяха пренасрочени по време на предишната стачка, но добави, че NHS работи, за да гарантира, че службите за спешна помощ са непокътнати.

“Също така помолихме (болниците) да пренасрочат процедурите и амбулаторните пациенти възможно най-бързо, но възстановяването от това ще отнеме седмици”, каза Поуис пред радио Би Би Си.

BMA заяви, че стачките на младшите лекари, някои от които са много опитни, могат да бъдат спрени, ако министърът на здравеопазването Стив Баркли представи надеждно предложение за заплащане.

“Стачките не само ще застрашат безопасността на пациентите, но освен това са планирани, така че да увеличат максимално смущенията след Великденската ваканция”, каза Баркли в изявление.

По думите му исканията на BMA са неразумни и биха означавали увеличение с повече от 20 хил. паунда (24 840 долара) за някои лекари.

Стачката е поредната, в която участва персонал на NHS, след протестите на медицински сестри, парамедици и други служители, настояващи за повишение, което да отразява по-добре годишната инфлация, надхвърляща 10%.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!