Великобритания се доближава до пускането на своята първа геотермална централа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
78

Очаква се инсталираните геотермални мощности по света да достигнат почти 24 гигавата до 2025 г.

Снимка: Ройтерс

Обединеното кралство планира да започне производството на електроенергия от геотермална централа през следващото десетилетие, след като стартира сондажна дейност в Югозападна Англия, съобщава Bloomberg.

Проучванията на този тип енергия показват, че тя има потенциала да се превърне в основен елемент от глобалния енергиен микс.
Първичните анализи на Geothermal Engineering Ltd., които оса направени на дълбочина от 5,1 км, допускат, че т.нар. проект United Down в Редрът, графство Корнуол, е способен да произвежда енергия, посочват от компанията. Веднъж щом бъде въведена в експлоатация, централата ще може да доставя до 3 мегавата електричество.

Тестовете ще продължат до края на първото тримесечие на 2020 г., като след това е планирано да започне и самото строителство на централата, съобщават от GEL.

Сондажът представлява най-дълбокият и най-горещ кладенец, пробиван досега, на територията на Великобритания с температури от 195 градуса по Целзий (383 градуса по Фаренхайт).

GEL е осигурила над 10 млн. паунда (12,3 млн. долара) от Европейския фонд за регионално развитие, за да проучи ефективността на геотермалната енергия в Корнуол. Водата се изпомпва през гранитните скали под земната кора и естествено се нагрява преди да бъде върната на повърхността и превърната в пара, която задвижва турбината, генерираща електричество.

В световен мащаб съществуват над 15 гигавата геотермална мощност, инсталирани до края на 2018 г., сочат данните на BloombergNEF. Очаква се този брой да нарасне до почти 24 гигавата до 2025 г., тъй като светът търси повече източници на възобновяема енергия.

Пробиването на кладенеца „на такава дълбочина беше фантастично постижение в геоложки и инженерен аспект и първоначалните тестове са много вълнуващи за отключването на потенциала на гранита в Корнуол“, споделя Райън Лоу, управляващ директор на GEL.

По статията работи: Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!