Джонсън удължава 6 пъти престоя на чуждите студенти след дипломиране

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
61

Британският премиер изглежда иска да адресира бъдещия недостиг на работна сила в случай на „твърд Brexit”

Снимка: Pixabay
На международните студенти да бъде предложено да останат във Великобритания за две години след дипломирането им, за да могат да си намерят работа. Това предвиждат нови предложения на британското вътрешно министерство, пише BBC.

Ходът на правителството на премиера Борис Джонсън би отменил решение от 2012 г., взето от тогавашния вътрешен министър Тереза Мей, което принуди чуждестранните студенти да напускат Обединеното кралство четири месеца след дипломирането си. Според Джонсън удължаването на срока за емигриране до 24 месеца ще позволи на чуждите студенти „да отключат своя потенциал” и да градят кариери във Великобритания.

Промяната ще важи за чуждестранните висшисти, които запишат бакалавърско или по-високо ниво на обучение от 2020 г. нататък. Те трябва да учат в институции, които имат репутация, че извършват проверки на имигрантите, които се записват при тях. Според новите предложения, няма да има ограничение какъв вид работа ще трябва да си търсят студентите, нито пък ще има ограничение колко от тях може да работят едно и също.

Новите предложения на Лондон идват на фона все по-голямата вероятност Великобритания да излезе от състава на ЕС без споразумение за бъдещите им политически и икономически отношения (т.нар. „твърд Brexit”). Още през януари тази година Европейската комисия разпространи предупреждение, че на всички студенти от други страни членки на Блок (включително България), които учат във Великобритания по програмата „Еразъм+”, може да им се наложи да прекратят обучението си в случай на „твърд Brexit”. „При сценарий без споразумение те няма да могат да завършат обучението си по програма „Еразъм+“ и е възможно след това вече да не отговарят на условията за отпускане на безвъзмездни средства”, предупреди ЕК.

Предложенията на британското финансово министерство не адресират този проблем, тъй като той е от компетенциите на Брюксел, но отговарят на опасенията на британските фермери, че ще останат без работна ръка в случай на Brexit без споразумение.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!