Великобритания с ново предложение: Закон “твърде горещо за работа”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
378

Как работниците в различни европейски държави се справят с жегите

Във връзка с първото в историята на страната предупреждение за екстремни горещини миналия месец британският работнически синдикат GMB призова възможно най-скоро да бъде приет закон за “твърде горещо за работа”, за да се защитят работниците от принуждаване да работят при опасно нездравословни температури.

Призивът им повдигна въпроса: кога е твърде горещо за работа и защо нямаме повече правила за това?
В Обединеното кралство няма регламент, който да определя колко горещо трябва да е на работното място, за да може работникът да поиска да бъде изпратен вкъщи (и да се изкъпе в ледена баня).

Насоките за здравословни и безопасни условия на труд изискват работното място да бъде “комфортно”, но е дефиниран само прекомерният студ, като се посочва, че температурата не трябва да пада под 16 градуса по Целзий в офис среда или 13 градуса, ако работата е физически натоварваща.

Не се споменава горна граница, която вероятно не е била считана за необходима преди няколко десетилетия, но която сега е актуален проблем.
На ниво Европейски съюз няма общо правило, което да определя максималната допустима температура на работното място. Но някои страни са въвели свои собствени.

Франция

Във Франция “Code du Travail”, който определя трудовото законодателство на страната, не определя максимална температура на работното място, но изисква от работодателите да гарантират, че работниците им могат да изпълняват работата си при безопасни условия, което може да включва и защитата им от рисковете, свързани с екстремните горещини.

Съгласно един от членовете на кодекса работодателите в строителния сектор трябва да осигуряват на работниците си най-малко 3 литра вода на ден – което може да се счита за ключово облекчение през горещите дни.

Друга разпоредба позволява на работниците да прекъсват работата си, когато се опасяват от непосредствена опасност за живота си – но дали това включва горещините, подлежи на тълкуване и не е изрично дефинирано в закона.

СЗО: Жегите взеха над 1 700 жертви в Испания и Португалия

Италия

Трудовото законодателство на Италия не определя максимална допустима температура на работното място, но подобно на Франция изисква от работодателите да се уверят, че работниците им са в състояние да изпълняват работата си безопасно.

Според решение на висшия апелативен съд на страната от 2015 г. работниците имат право да прекъснат дейността си – без да губят доходи или да бъдат уволнени – ако работодателят им не гарантира безопасни условия на труд или ги кара да работят при “забранени” температури.

В решението от 2015 г. съдът се произнася по дело, свързано с изключително ниски температури – но няма причина същото указание да не се прилага и за изключително високи температури.

Германия
С покачването на температурите в Германия, както и в по-голямата част от Западна Европа, германците също започнаха да се интересуват какви са техните права, когато става въпрос за това да бъдат “Hitzefrei auf der Arbeit” – без жега на работното място – точно както учениците имат право да не ходят на училище заради горещото време през лятото.

Германия определя максималната температура, която трябва да се достигне на работното място, като 26 градуса по Целзий при нормални обстоятелства, но това не е ограничение, записано в закона.

Ако температурата надхвърли 26 градуса по Целзий, работодателите трябва да гарантират, че работниците продължават дейността си безопасно, включително да осигурят питейна вода и да позволят почивки.

Когато температурата на работното място достигне над 35 градуса по Целзий, то се счита за “неподходящо” за работа, освен ако не се вземат допълнителни мерки.

Това не означава, че на работниците е позволено да се приберат вкъщи: по-скоро работодателите трябва да се погрижат да охладят помещението.

Испания

В Испания максималната температура на работното място се регулира доста ясно в сравнение с другите споменати държави.

Националният институт за хигиена и безопасност на труда в страната посочва, че за работа в офис е необходима температура между 17 и 27 градуса по Целзий, докато работата, която изисква леки физически усилия, трябва да се извършва при температура между 14 и 25 градуса по Целзий.

Ако работодателят не спазва тези изисквания, работниците могат да го докладват на държавния орган Inspección de Trabajo y Seguridad Social (Инспекция по труда и социалното осигуряване) или на работническия синдикат, за да се уверят, че спазва закона.

За съжаление на работниците, този вид правна защита срещу горещините на работното място изглежда не се е повишила толкова бързо, колкото температурите на тази затопляща се планета.

Вярно е, че и в четирите държави националните насоки изискват от работодателите да полагат грижи за персонала си, а някои дори позволяват на работниците да прекъснат дейността си в случай на опасно високи температури.

Въпреки това не е ясно колко често работниците могат успешно да се противопоставят на работата в изключително горещи условия.

Работническите профсъюзи обаче се опитват да накарат правителствата да признаят максимална температура, над която не трябва да се работи – както се случва в Обединеното кралство и Италия – и можем да очакваме, че темата ще става все по-дискутирана, тъй като планетата се затопля и горещите вълни зачестяват.

Източник: БГНЕС
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!